Ak Kum Kuşu
Ak Kum Kuşu boyu 200–210 mm’dir. Ağırlıkları ise 40-100 gr arasında değişir. Küçük gruplar halinde beslenirken çok aktiftirler. Kışın üst tarafı açık gri, alt tarafı ise beyazdır. Kanatları daha koyu siyahtır ve beyaz geniş bir kanat çizgisi vardır. Gencinin üst tarafı daha koyu desenlidir. İlkbahar ve sonbaharda başı, göğsü ve sırtı değişken kızıllık ve koyulukta ve kirli-gümüş rengi parlak çizgilidir; alt tarafı her zaman beyazdır. Kısa bacaklar ve ayaklar siyahımsıdır. İrisler siyahımsıdır. Grimsi bir göz halkası var. Yavruları siyah-beyaz, süslü ve yetişkinden daha fazla kontrast gösterir.
Ak Kum Kuşu Ağustos ve Eylül aylarında kışlama alanlarına göç ederler. Üreme mevsimi, üreme alanlarının çoğunda Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bu kuşlar çoğunlukla tek eşlidir; ara sıra poliandri görülür. Tek başına veya küçük gruplar halinde yuva yaparlar. Yuvalama alanları, taşlı tundralar, hafif eğimler veya düz alüvyon ovalarında bulunur. Yuva, çıplak zeminde sığ bir çöküntü şeklindedir. Bazen yuva çimenlerle kaplıdır. Yuva genellikle dişi tarafından yapılır. Koyu lekeli dört zeytin yeşili yumurta içerir. Her iki ebeveynde yumurtaları kuluçkaya yatırır. Yavrular 24 gün sonra yumurtadan çıkar ve 17 gün sonra tüylenir.
Ak Kum Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Ak Kum Kuşu Yaşam Alanları:
Ak Kum Kuşları 0 ila 200 metre arasındaki irtifalarda daha çok bulunurlar. Ak kumkuşu doğal ekosistemleri ve habitatları, tundra otlaklarını, tundra sulak alanlarını, gelgit düzlüklerini, kıyı şeritlerini, haliçleri, gelgit havuzlarını, deniz göllerini ve kıyıdaki tatlı su göllerini içerir.
Ülkemizde Karadeniz, Akdeniz ve Ege Kıyılarında bulunmaktadır. Göç esnasında iç bölgelerde sulak alanlarda da kayıtları bulunmaktadır. Ayrıca Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Asya, Hindistan alt kıtası ve Avustralya’da dağıtılmaktadır. Göçmen bir türdür.
Ak Kum Kuşu Beslenme:
Ak Kum Kuşları beslenmesi esas olarak omurgasızlardan oluşur. Böcekler, larva böcekleri, karıncalar, termitler, örümcekler, yengeçler, salyangozlar, solucanlar, çimenler, tohumlar, yosunlar ve sazlar temel besinleridir.