Akkuyruklu Kartal
Akkuyruklu Kartal Çok iri, hantal, geniş ve uzun kanatlı, uzun boyunlu ve kocaman kafalı bir kartaldır. Kanatlar çok geniş, kuyruğu kısa ve kama şeklinde, parmaklar çok uzundur; kartaldan ziyade bir akbabayı andırır. Süzülürken kanatlarını düz tutar; aktif uçuşta ise kanatlarını oldukça yavaş ve derin bir şekilde çırpar. Sarı renkte görünen tarsusları çıplaktır. Erişkin açık kahve renktedir, kuyruğu tamamen beyaz, gagası ve gözü sarıdır; yaşlandıkça başı ve boynundaki sarımsı kahverengi tüyler beyazlaşır.
Beyaz kuyruğu geniş kanatları ile kıyaslayınca oldukça kısa görünür, kanatların firar hattı gençlerin aksine oldukça düzdür. Gençler koyu kahverengidir, vücudu ve kanat örtü tüylerinde beneklenmeler görülür, kafaları vücuda göre daha koyudur, gaga dipleri sarı, gagaları ve gözleri koyu renktedir. Uçuşta kanat firar hattı bombeli ve testere dişi görüntüsündedir; erişkinden daha uzun olan kuyruğu uçuşta açık renkli görünse de kapalı haldeyken koyuluklar içerir. 4-5 yılda erişkin tüylerine kavuşur.
Akkuyruklu Kartal Yaşam Alanları ve Beslenme:
Akkuyruklu Kartal Yaşam Alanları:
Akkuyruklu Kartallar etrafında uygun kayalıkların ve ormanların bulunduğu sulak alanlar. Ülkemizde lokal olarak etrafında kayalıkların ya da büyük ormanların olduğu az sayıda sulak alanda yıl boyu görünen ve üreyen yerli bir türdür. Genç bireyler yeni üreme alanları bulmak için yer değiştirirler, bu sırada Türkiye’nin her yerinde görmek mümkündür. İç Anadolu batısı, Batı Akdeniz, Trakya ve Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi’nden üreme kayıtları mevcuttur.
Akkuyruklu Kartal Beslenme:
Akkuyruklu Kartallar su kuşları, balıklar ve leşler ile beslenir. Zaman zaman kuş yavruları ile beslendiği de görülmüştür.