Alaca Ağaç Kakan
Alaca Ağaç Kakan orta boylu, genel olarak siyah beyaz renklerde olan bir ağaçkakan türüdür. Siyah olan üst tarafında geniş beyaz omuz lekesi dikkat çeker. Kuyruk altı örtüleri ve kıçı açık kırmızıdır bunun dışında alt tarafı beyazımsıdır. Böğründe ince koyu çizgiler bulunur. Boyun kenarından ve gaga dibinden gelen çapraz siyah hat ensesi ile birleşmez. Kuyruğu siyah olup, dış kuyruk teleğinde bir iki tane ufak beyaz leke olabilir. Siyah kanatlarında, beyaz beneklerin oluşturduğu şeritler göze çarpar. Gaganın üstü tüyleri açık renktir. Erişkinin tepesi siyah olup gencin tepesi kırmızıdır. Gencin göğsü kırmızı olabilir. Erkeğin ensesi kırmızı, dişinin beyazdır.
Alaca Ağaç Kakan Yaşam Alanları ve Beslenme:
Alaca Ağaç Kakan Yaşam Alanları:
Alaca Ağaç Kakanlar karışık ormanlar, seyrek ağaçlık alanlar, korular, parklar, bahçeler ve köy yerleşimlerinin çevresinde bulunur. Güçlü gagası ile ağaç gövdelerinde açtıkları oyuklara yuva yaparlar. Türkiye’nin çok büyük bir bölümünde yıl boyu görülen, en yaygın ağaçkakandır.
Alaca Ağaç Kakan Beslenme:
Alaca Ağaç Kakanlar güçlü gagası ile ağaç kabuğunu deler ve altındaki böcekler, larvalar ve kurtlar ile beslenir. Hayvansal gıdalara ulaşamadığı zaman böğürtlen, dut, üzüm gibi yumuşak meyveler, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler ve tohumlar ile beslenir.