Alaca Baykuş
Alaca Baykuş türlerinin nispeten büyük kafaları ve düzensiz koyu kahverengi bir çizgili düz gri yüz diski vardır. Kulak tutamlarından yoksundurlar. Alaca baykuşun alt türleri kahverengi, gri ve ara renk formlarına sahiptir. Üst kısımlar kahverengi, kızıl kahverengi veya koyu düzensiz çizgilerle grimsi kahverengidir. Alt kısımlar soluk veya beyazımsıdır ve kahverengi çizgilidir. Uzunlukları 37-39 cm, kanat açıklığı 94-104 cm ve ağırlıkları 330-590 gramdır. Kuluçka süreleri 28-30 gündür ve yılda bir defa kuluçkaya yatarlar.
Alaca Baykuşlar yuvaya 3-6 yumurta bırakırlar. Yavrular tüylenme ve uçuşa elverişli hale gelme süreleri 32-37 gün civarındadır. 22 yıl civarında bir ömre sahiptirler. Avlarını vücudunu hareket ettirmeden gözlemlemek için başlarını neredeyse tam bir daire boyunca çevirebilirler. Yerleşik bir türdür. Dişi erkekten biraz daha büyüktür. İrisler koyu kahverengidir.
Bacaklar ve ayaklar tüylerle kaplıdır. Mükemmel derecede gelişmiş bir işitme duyusuna sahiptirler ve bu av başarılarının anahtarıdır. Avlarının veya potansiyel bir avcının hareketlerini gözlerini kapalı tutarak başlarını çevirerek takip edebilirler. Yavrular, babanın getirdiği yiyeceklerle anne tarafından beslenir. Bu alaca baykuş türleri, birinci yılın sonunda olgunluğa ulaşır. Tek eşlidirler ve ömür boyu çifttirler.
Alaca Baykuş Yaşam Alanları ve Beslenme:
Alaca Baykuş Yaşam Alanları:
Alaca Baykuşlar Tarım arazileri, ormanlar ve yerleşim yerleridir. Alaca Baykuş daha çok Avrupa olmak üzere kuzeybatı Hindistan, kuzey Pakistan, orta Asya, Orta Doğu, kuzeybatı Afrika’da dağılımları gözlenmektedir. Avrupa olmak üzere kuzeybatı Hindistan, kuzey Pakistan, orta Asya, Orta Doğu, kuzeybatı Afrika’da dağılımları gözlenmektedir.
Alaca Baykuş Beslenme:
Alaca Baykuşlar esas olarak küçük memelilerden oluşmaktadır. Küçük kemirgenler, sivri fareler, tarla fareleri, genç tavşanlar, kuşlar, sürüngenler, solucanlar, salyangozlar, böcekler ve balıklar başlıca besinleridir. Daha küçük baykuş türlerini avlayabilirler.