Alaca Yalı Çapkını

Alaca Yalı Çapkını genel özellikleri nelerdir.?

Alaca Yalı Çapkını

Alaca Yalı Çapkını

Alaca Yalı Çapkını boyu 24-27 cm, kanat açıklığı 45-47 cm ve ağırlıkları 70-95 gram’dır. Ömürleri 4 yıl kadardır. Siyah beyaz tüylere sahiptir. Bu orta boy kuşu diğer yalıçapkını ile karıştırmak imkansızdır. Erkekte siyah ibik ve taç, gözün üzerinde beyaz şerit, göz boyunca ense boyunca uzanan siyah daha büyük şerit ve beyaz boğaz ve yaka vardır. Üst kısımlar benekli bir görünüm veren beyaz kenarlı siyahtır. Kuyruk örtüsü ile sırt arasındaki alan siyah ve beyaz çizgilidir.

Kanat örtülerinde beyaz noktalar görebiliriz. Alt kısımlar beyaz ve siyah ince çizgilidir. Gaga siyah, uzun ve bir hançer gibidir. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar siyahımsıdır. Dişi, erkeğe göre daha dar ve yine ortadan kırık olan tek bir göğüs bandına sahiptir. Genç birey, dişiye benzese de tam bir göğüs kuşağına sahiptir ve gri-siyah renklidir. Beyaz bölgelerde ve baş, boyun ve boğazda siyahımsı “pullar” bulunur. Uçarken, açılmış kuyruk oldukça uzun, beyaz ve siyah orta kuyruk tüyleri ve uç kısımları bulunur.

Kanat siyahtır ve birincil tüylerin tabanında geniş bir beyaz leke vardır. Yuvası topraklı bir kıyıya, su üstüne, bazen de düz ve çimenli bir zemine yapılır. Çift, yaklaşık bir metre derinliğindeki yuvayı kazar. Dişi 4 ila 5 beyaz parlak yumurta bırakır. Kuluçka, her iki yetişkin tarafından paylaşılan yaklaşık 18 gün sürer. Yuvanın kazılması, döşenmesi ve kuluçkalanması sırasında erkek dişiyi besler. Ayrıca civcivlerin tüylenmeden önce yetiştirilmesine de katılır. Yavrular yaklaşık üç hafta yuvada kalır. Cinsel olgunluğa bir yılda ulaşırlar.

Alaca Yalı Çapkını Yaşam Alanları ve Beslenme:

Alaca Yalı Çapkını Yaşam Alanları:

Alaca Yalı Çapkınları suya yakın yerlerde, büyük nehirlerin yakınında, haliçlerde, küçük ve büyük göllerin yakınında, kıyı lagünlerinde, kayalık ve kumlu kıyılarda, tatlı veya acı su depolarının yakınında yaşar. Ağaçlar, çitler, direkler ve diğerleri gibi suya yakın tüneklere ihtiyacı var.Türkiye’nin güneyinde, İsrail’den Suriye’ye, Irak’a, GB İran’a, kuzey Mısır’a ve Nil Vadisi’ne, Hindistan’dan Çin Denizine kıyısı bulunan ülkelerde bulunur.

Alaca Yalı Çapkını Beslenme:

Alaca Yalı Çapkınları esas olarak balıklar, suda yaşayan böcekler, yengeçler ve kerevitler, kurbağalar ve yumuşakçalarla beslenir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık