Ankara tavşanı

Ankara Tavşanı'nın genel özellikleri nelerdir.?

Ankara Tavşanı

Ankara Tavşanı

Ankara Tavşanı ırkı tavşanlar aleminde bilinen en eski tavşan ırklarında biridir ve yüzyıllar boyu gerek evlerimizde gerekse güzel tüyleri yüzünden tavşan çiftliklerinde yetiştirilmiştir. Nasıl melezleştirildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Pek çok tavşan ırkı gibi tarihçesi konusunda yeterli ve kesin bilgi yoktur. Ankara Tavşanları İngiliz denizcilerinin 1723 yılında bu tavşan ırkını Karadeniz Bölgesi’nde uzun tüylü olmaları sebebiyle alıp Fransa’ya götürmüşlerdir.

Fransa’da Bordeux limanında sattıkları düşünülmektedir. Fakat bugün bilinen itibariyle Ankara Tavşanları 1770 yılında İngiltere’de elde edilmiştir.Uzun tüylü olması sebebiyle tavşan çiftliklerinde ticari kaygı olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Neden Ankara Tavşanları dendiği konusunda ise kesin bilgi olmasada Ankara tavşanına benzerliği nedeniyle İngilizler tarafından bu ismin verildiği olasıdır. Tabiki Anadolu’da yetişen özgün Ankara tavşanı ile akrabalığı bulunmamaktadır. Ankara kedisi ile benzerliğinin bu ismi almasında etkisi olacağı tahmin edilmektedir.

Ankara Tavşanı’nın genel özellikleri:

Ankara Tavşanı ırk özellikleri ise boyun kısa, baş yuvarlak ve orta büyüklüktedir. Kulakları dik, iki yana açık ve uçlarında birer püskülü vardır. Kulakların iç yüzleri ince, kısa ve seyrek tüylerle örtülüdür. Kulak dış yüzü ipeksi, ince uzun tüylerle kaplıdır. Beyaz tavşanlarda gözler kırmızıdır. Bu albino olmalarından ileri gelir. Vücutlarında renk verici pigment bulunmaz.

Ankara Tavşanları’nın ayaklar ince uzundur ve uzun tüylerle kaplıdır. Kemikler ince ve sağlamdır. Ortalama canlı ağırlıkları 3,5-4 kilodur. Yetişkin bu tavşanın ağırlığı dişilerde erkeklerden daha fazladır. Bu hayvanlar 3-4 aylıkken cinsel olgunluğa gelirler. Fakat çiftleştirme için en uygun yaş 7-8 aylık yaştır. Bir dönemde 5-6 adet yavru doğuran Ankara tavşanlarında sütten kesim çağındaki kalan canlı yavru sayısı ortalama 3’tür. Yavrular 6 haftalıkken sütten kesilirler.

Ankara Tavşanı ırkında vücut diğer ırklara göre orta derecelidir. Tavşanın canlı ağırlık ortalaması 3.5 kilogram kadardır.. Uzun tüyleri 15–20 cm ulaşabilmektedir. Ticari olarak tavşan çiftliklerinin bir kısmında Ankara Tavşanı yılda ortalama 500 gram yün almak mümkündür. Almanya’da yer alan tavşan çiftliklerimde yıllık ortalama yün verimi 1 kilogram. aşan tavşanlar bulunmaktadır. Bugün çeşitli renklerde Ankara Tavşanı elde edilmekle birlikte dünyada en çok tutulan ve en çok sevilen tavşan beyaz renklisidir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık