Araucana tavuğu
Araucana tavuğu kökeni 1600’lü yıllarda Şili’ye dayanır. Hatta bu yüzden adı Araucana’dır. Çünkü adını Şili’nin Araukanyalı da denilen Mapuche yerlilerinden alan bir tavuk ırkıdır. 1920’li yıllarda ise Amerika’ya getirilmiştir. Türkiye’de ise “yeşil yumurtacı” olarak bilinir. Araucana tavuğunun yumurta rengi mavi ve yeşil tonlarında olduğu için ülkemizde bu isimle bilinir. Son zamanlarda mavi yumurta ismini pek fazla duysak da satışına çok fazla rastlamıyoruz. Aslında ülkemizde oldukça popüler ve gitgide Araucana tavuğu üreten çiftlikler de kuruluyor. Dolayısıyla yumurta kabuğunun renginden ötürü özel sayılan Araucana türü de yaygınlaşıyor. Sanıyoruz yakın zamanda mavi yumurta da market raflarında yerini alacak.
Araucana tavukları kara tavuk gibi tek bir renge sahip değil. Araucana tavukları çeşitli renklerde olabilirler ve oldukça da hareketli tavuklardır. Arka kuyrukları eksik olduğu için kuyruksuz gibi görülürler ve diğer tavuklardan farklı olarak kulak kuyruklarına sahiptirler. Araucana tavuğu kulaklarının yan taraflarında kapak şeklinde bir deri ucundan çıkan kulak tüylerine (sorguç) sahiptir. Bu tüyler bazılarında 2 kulak tarafından (çift sorguç) çıktığı gibi bazılarında ise yalnızca tek kulak tarafından tek sorguç çıkmaktadır. Sorguçlu olmayanlar ise “temiz baş” olarak anılmaktadır. Bu tavukların ibikleri parlak kırmızı renkte ve bezelye şeklindedir. Derileri ise sarı renktedir. Ayakları genelde yeşilimsi renkte ve 4 parmaklıdır. Yetişkin olan tavukların ağırlıkları ortalama 2,5 kg, horozların ağırlıkları ise 3 kilogram kadardır.