1. Anasayfa
  2. Doğa Kuşları

Bağırtlak Kuşu

Bağırtlak Kuşu genel özellikleri nelerdir.?

Bağırtlak Kuşu
Bağırtlak Kuşu

Bağırtlak Kuşu

Bağırtlak Kuşu küçük başlı, parlak siyah bir göğsü ve beyaz alt kanatları, siyah kanat uçları bir kuştur. Kuyruk nispeten kısadır. Erkeklerde gri bir baş ve boyun ve portakal rengi bir boğaz bulunurken, dişilerin benekli boyunları vardır. Her iki cinsiyette de geniş kremsi bir göğüs bandı vardır. Boyu 30- 39 cm, kanat açıklığı: 70 – 73 cm, ağırlığı ise 300-550 gram kadardır. En yaygın bağırtlak türüdür.

İç Anadolu Bölgesi’nde, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesimlerinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı yörelerinde yaşamaktadır. Yuvalarını düz çorak taşlık alanlara yaparlar. Yuvaya 2-3 yumurta bırakırlar. Kuluçka süresi 26 gün civarındadır. Yumurtaları silindirik-eliptik pürüzsüz yeşilimsi ve parlaktır. Her iki cinsiyet de kuluçkaya yatarlar. Erkek yavrulara su taşımakla yükümlüdür ve sabahları su kaynaklarını ziyaret ederler.

Bağırtlak Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:

Bağırtlak Kuşu Yaşam Alanları:

Bağırtlak Kuşları bozkırlar, yarı kurak alanlar, nadas alanları, kuru otlaklar ve çorak arazileri tercih ederler. Ülkemizde Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görülmektedir. İspanya, Fas, Tunus, İsrail, Ürdün, İran’ın Kuzeyi, Özbekistan ve Kazakistan’ın güneyinde kayıtları vardır.

Bağırtlak Kuşu Beslenme:

Bağırtlak Kuşu genellikle tohumlarla beslenirler.