Balıkçı Kedi
Balıkçı Kedi (Prionailurus viverrinus), kedigiller (Felidae) familyasından Güney Asya’da yaşayan bir yaban kedisi türüdür. Yakın akrabası olan Bengal kedisine çok benzeselerde ondan belirgin bir şekilde daha büyüktür. Balıkçı kedisinin gövde uzunluğu 80 cm olup buna ilaveten 30 cm uzunluğunda kuyruğu vardır. Kürkü yeşilimsi gri renktedir ve siyah beneklerle kaplıdır. Ayrıca başında da siyah şeritler vardır. Balıkçı kedi, pençe tırnaklarını tam olarak içeri çekemeyen az sayıdaki kedi cinslerinden biridir. Pençeleri, perdeli donanıma sahiptir.
Balıkçı Kedi Yaşam Alanları ve Beslenme:
Balıkçı Kediler Güneydoğu Asya’nın tropik ve sub tropik bölgelerine yayılmıştır. Hindistan’ın doğu ve güneyinde, karasal Güneydoğu Asya’da, Sri Lanka, Sumatran ve Java’daki 1 milyon kilometrekareden fazla olan dağılım alanlarının tamamında rastlanabilir. Genelde ormanlarda bulunurlar ve sürekli olarak sulak alanlarda görülürler. Bataklıkları, gölleri ve yavaş akan nehirleri tercih ederler; kuvvetli akışı olan nehir ve dereleri tercih etmezler.
Balıkçı Kedisi çoğu kedinin aksine balıkçı kedi iyi yüzücüdür. Avlanırken kıyıda dikilip isabetli pençe darbeleriyle balıkları sudan çıkarmakla kalmaz, ayrıca sıklıkla sığ sularda bata çıka yürüyerek yengeç ve diğer su hayvanlarını ararlar. Yüzerek ve dalarak balıkları avlarken, kurbağa, yengeç ve su salyangozlarını da yerler. Zaman zaman karada da avlanarak, fareleri, kuşları, böcekleri yakalarlar. İstisnai olarak kuzu büyüklüğündeki memeli büyük hayvanlar da avları arasındadır.