Bıldırcın
Bıldırcın kahverengi üzerine sarı çizgileri bulunan; küçük, tıknaz ve yuvarlak bir tavukgildir. Gagası gri, bacakları pembedir. Başı siyah, beyaz, sarı ve kızıl desenlidir. Erkeğin başında ve boğazında siyah çizgiler bulunur. Boğazının merkezi siyahtır. Gencinin ve dişinin boğazı açıktır; göğsünde ince, siyah benekler bulunur. Çok iyi gizlenir ve genellikle sesi ile farkedilir. Kolay kolay uçmaz; bazen ancak üzerine basılacak kadar yaklaşıldığında havalanır. Uçuşu düzdür. Uçarken seçilen kanatları düz ve sivri olup çizgili sırtı göze çarpar.
Bıldırcın Yaşam Alanları ve Beslenme:
Bıldırcın Yaşam Alanları:
Bıldırcın tarım alanları, çayırlar, meralar ve bozkırlarda bulunurlar. Göç dönemlerinde ve yaz aylarında Türkiye’nin her yerinde uygun habitatlarda görülür. Göç dönemlerinde bazen şehir içlerinde dahi görülebilir. Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nin kıyı kesimlerinde yıl boyu bulunurlar.
Bıldırcın Beslenme:
Bıldırcınlar fırsatçı bir türdür. Birçok bitkinin tohumları ve taze sürgünleri ile beslenir. Buğday, arpa ve yulafı sık sık tercih eder. Ayrıca böcekleri de diyetine dahil ederler.