Bülbül

Bülbül genel özellikleri nelerdir.?

Bülbül

Bülbül

Bülbül görmekten ziyade sesini duyulan bir türdür. Sıklıkla dalların arasına saklanır. Kolaylıkla görülmez, çalıların ve yaprakların arasından güzel ötüşü duyulur. Gövdesi kızıl kahverengi, karnı boz renkli, kuyruğu kızıl rengindedir. Çoğu kez bir çalının içine kaçarken kuyruk rengiyle tanınır. Kuyrukta leke bulunmaz, boynunda grilik görülür. Karnı soluk gri-kirli sarı rengindedir. Büyükçe siyah gözleri vardır ve gözünü çevreleyen beyazımsı bir çember vardır. Benekli bülbül ile karıştırılabilir.

Bülbüller daha kızıl renkteki kuyruğu, kuyruk altı örtü tüylerinde, gıdısında, göğsünde ve karnında çizgilenme olmaması ile ayrılır. Yakın mesafeden ya da elde görüldüğünde ise körelmiş olan 1. el teleğinin, birincil örtü tüylerinden uzun olması; 1. el teleği daha kısa olan benekli bülbülden ayrılmasını sağlar. Dişi ve erkek birbirine benzer. Erkekler birazcık iridir. Gencinin gövdesi benekli ve renkleri daha donuktur.

Bülbül Yaşam Alanları ve Beslenme:

Bülbül Yaşam Alanları:

Bülbül Kuşu yaprak döken açık ormanlarda, dere boylarında, fundalıklarda ve bahçelerde yaşar. Bülbül özellikle rutubetli bölgelerde, çalılarla kaplı korularda yuvalanır ve sık bitki örtüsü arasına gizlenir. Yuvası kuru yapraklardan yapılmış bir çanak biçimindedir. Göç dönemlerinde ülkemizin her bölgesinde görülebilir. Yaz aylarında Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu’nun doğusu ve Tuz Gölü Havzası’ndan daha az kaydı olmakla beraber tüm bölgelerden kaydı vardır ve tüm bölgelerde üremektedir.

Bülbül Beslenme:

Bülbül Kuşu böcekler, böcek larvaları, solucanlar, küçük yumuşakçalar ve yumuşak taneli küçük meyvelerle beslenir. Avlarını genellikle yerde arar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık