Büyük Dağ Bülbülü

Büyük Dağ Bülbülü genel özellikleri nelerdir.?

Büyük Dağ Bülbülü

Büyük Dağ Bülbülü

Büyük Dağ Bülbülü kısa, düz, oldukça ince bir gagaya, gri bir kafaya sahiptir. Kahverengi benekli gri üst kısımlara, kanatlara yakın kestane rengine sahip göğüs daha ortaya gidildikçe grimsi bir göğüs bölgesine sahiptir. Beyaz kahverengi çubuklu bir boğaz siyah, gri açık kahverengi renklere kanatlara sahiptir. Ayrıca kuyruk sokumunda kahverengi sahip kuyruk en uçta beyaz bir renk alır. Cinsiyetler birbirine benzer. Kısa mesafe göçmenidir. Uzunlukları 15-18 cm, kanat açıklıkları 28-30 cm, ağırlıkları 30-32 gram kadardır.

Kuluçka süreleri 13-14 gündür. Yılda 1-2 defa kuluçkaya yatarlar. Yuvaya 3-5 yumurta bırakırlar. Tüylenme ve uçuşa elverişli hale gelme süreleri yaklaşık 16 gündür. Halkalanan bir Büyük Dağ bülbülünün maksimum 8 yıl 7 ay yaşadığı kayıt altına alınmıştır. Yuva dişi tarafından yapılır. Genellikle bir kaya yarığına veya bir kaya veya çimen yığınının yakınına çim, yosun ve bitki saplarından yapılmış fincana benzeyen bir yuva yaparlar.

Büyük Dağ Bülbülü Yaşam Alanları ve Beslenme:

Büyük Dağ Bülbülü Yaşam Alanları:

Büyük Dağ Bülbülü ağaç sınırının üzerindeki alpin çayırlarından kar hattına kadar dağ sıralarında ürer. Kışın, kayalık ve çalılık habitatlarda daha düşük kotlarda bulunabilirler. Avrupa’nın tamamında, Nepal, Hindistan sınırında, Moğolistan, Çin, Gürcistan, Ermenistan ile birlikte Türkiye’nin Doğusu ile birlikte Aladağlar ve Toros Dağlarının yükseklerinde bulunmaktadır.

Büyük Dağ Bülbülü Beslenme:

Büyük Dağ Bülbülleri diyetleri esas olarak böcekler, bazı örümcekler, solucanlar ve diğer omurgasızlardan ve özellikle sonbahar ve kış aylarında çeşitli bitki tohumlarından oluşur. Genellikle yerde, kayalar, çimenler ve yosunlar arasında beslenirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık