1. Anasayfa
  2. Doğa Kuşları

Cambaz Kartal

Cambaz Kartal genel özellikleri nelerdir.?

Cambaz Kartal
Cambaz Kartal

Cambaz Kartal

Cambaz Kartal boyları 54-70 cm, kanat açıklıkları 1,6-1,8 metre ve ağırlıkları 1,8-2,9 kg’dır. Yaklaşık ömürleri 27 yıl civarındadır ve saatte 80 km/s hıza kadar çıkabilirler. Kanat altında beyaz ön kısım kendisini arkada siyah tüylere terk eder. Parlak kırmızı yüzü ve bacakları ve siyah gagası karakteristik işaretlerdir. Kestane rengi sırtı ve kuyruğu, yoğun siyah gövdesi, üstte gümüş kanatları çok kolay tanımlanan bir türdür. Dişiler, erkeklerden daha büyüktür.

Bir yaşındaki bir Cambaz Kartal’ın tüyleri tek tip koyu kahverengidir. Üçüncü yıl civarında, bu tüyler yetişkin siyah, beyaz ve gri renklerine dönüşmeye başlar. Olgunlaşmamış bir Cambaz Kartal’ın tüm kahverengi tüylerini dökmesi ve tam yetişkinlere dönüşmesi 8 yıla kadar sürebilir. Cambaz Kartal’ın olağanüstü uzun kanatları ve kısa bir kuyruğu vardır. Böylece ayakları uçuş sırasında kuyruğun ötesine uzanır. Cambaz Kartal’ın kahverengi gözleri, çarpıcı bir şekilde parlak kırmızı olan ve tüylerden yoksun yüz derisiyle çevrilidir. Bacaklar yüzle aynı parlak kırmızıdır.

Cambaz Kartal’ın dişinin üst kanat örtüleri kahverengi, ikincil uçuş tüyleri ise çoğunlukla gridir. Dişi tarafından yuvaya tek bir yumurta bırakılır. Kuluçkaya dişi yatar. Ancak bazen erkek birey de kuluçkaya yatmaktadır. 52-59 günlük bir kuluçka döneminden sonra yavru yumurtadan çıkar. Yavru 110 gün sonra yavru yuvadan ayrılacaktır. Yavruların sadece %2’si yetişkinliğe ulaşır.

Cambaz Kartal Yaşam Alanları ve Beslenme:

Cambaz Kartal Yaşam Alanları:

Cambaz Kartallar Afrika’ya özgü bir tür olmakla birlikte sık ormanların olmadığı Sahra Çölü’nün güneyindeki kıtanın çoğunda bulunur. Açık ormanlık alanları ve sanları tercih ederler. Afrika’da kıtanın kuzey çöllerinde bulunmasa da, Sahra Çölü’nün güneyi ve doğusunda oldukça yaygındır. Güney Afrika’da, batıda Kamerun’da ve doğuda güneybatı Arabistan’da bulunabilir.

Cambaz Kartal Beslenme:

Cambaz Kartal her gün havada yiyecek aramak için 8-9 saat harcar. Diyetleri arasında antilop, fareler, kuşlar, yılanlar, leşler, kertenkeleler bulunmaktadır.