Çıkrıkçın Kuşu
Çıkrıkçın Kuşu çamurcundan biraz daha büyük ve uzun gövdeli olan küçük bir yüzey ördeğidir. Gagası çamurcuna göre daha uzun ve geniş, alnı daha diktir. Uçarken seçilen kanat aynası tek renk olup yeşildir. Erkeği boynunun arkasına kadar uzanan belirgin beyaz kaşı ile kolayca tanınır. Benekli koyu göğsü, beyaz karnı ve gri karın yanlarıyla kontrast oluşturur. Uçarken mavimsi gri kanat örtüleri dikkat çeker. Dişisi çamurcunun dişisine çok benzer. Ondan belirgin açık renk kaşı, siyah sürmesi, göz önünde bulunan beyaz leke, daha açık kanat üstü ve beyazımsı boğazı ile ayırt edilir. Genci dişisine benzerler.
Çıkrıkçın Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Çıkrıkçın Kuşu Yaşam Alanları:
Çıkrıkçın Kuşu bitki örtüsüyle kaplı, sığ tatlı sularda üremektedir. Göç dönemlerinde bataklıklar, lagünler, göller, koylar ve taşkın sahalarında görülebilirler. Göç dönemlerinde ülkemizin bütün bölgelerinde görülen bu tür; Marmara Bölgesi, Ege Kıyıları ve İç Anadolu’da kesin olarak üremektedir. Göller Yöresi, Orta Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da ise üremesi muhtemeldir.
Çıkrıkçın Kuşu Beslenme:
Çıkrıkçın Kuşu diyeti geniştir; tohumlar, kökler, su bitkileri, sucul böcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular, yumuşakçalar, amfibiler ve küçük balıklar ile beslenirler.