Dağ Alabalığı
Dağ Alabalığı vücut yanlardan yassılaşmış, üzeri küçük pullarla örtülmüştür. Ön solungaç kapağının üzerinde belirgin bir siyah leke; yanal çizginin üzerinde ise, bir sıra halinde uzanan ve küçük noktaların kümeleşmesinden oluşan 10 – 12 adet iri benek vardır. Vücut üzerindeki siyah lekeler yanal çizginin altında pek görülmezler.
Rengi siyahımsı gri olup, sırtta ve yanlarda esmer – gri, karın bölgesi ise kirli beyazdır.
Fazla büyümeyen bir formdur. Avlananlar da çoğunlukla 100 – 200 gramdır. En çok 0,5 – 1 kg ağırlığa ulaşabilirler.
Bütün yaşamlarını soğuk, berrak akarsularda geçirirler; hiçbir şekilde denize inmeyen, sedenter karakterli bir formdur.
Ülkemizde genel olarak Doğu, Güney, Batı, Kuzey – Batı Anadolu’da ve Trakya’da yayılış gösteren bu ırk bugün Kaz dağlarından, Dicle’ye akan Çatak çayından, Çoruh nehir sisteminden, Istranca dağlarından, Karadeniz’e akan Köprü çayından, Toroslardaki Beşkonak, Zindan deresi, Aykırı çay, Alara çayı, Esen çayı ve Seyhan nehrinin yukarı havzalarından, Uludağ’dan, Sapanca gölünden, Tortum şelalesinden ve Munzur suyundan bilinmektedir.
Tatlı Su Balıkları – TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜA AV YASAĞI:
Ardahan, Bayburt, Erzurum, Kars, Tunceli ve Van il sınırları içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında, Aras ve Çoruh nehirleri ve kollarında, Muğla İli, Fethiye İlçesi, Eşen Çayının Kırkpınarlar ile Ören arasında kalan kısmında ve Köyceğiz İlçesi, Yuvarlak Çay’da, Iğdır İli, Tuzluca İlçesinin; Karacaören ve Üçkayalar köyleri arasındaki 20 km’lik alan içerisinde kalan Ünlendi ve Hamurkesen çaylarında, Tunceli İli, Munzur ve Pülümür çaylarında, Konya İli, İvriz ve Delimahmut çaylarında alabalık avcılığı dönem boyunca yasaktır. Bu maddede belirtilen yerler dışında kalan tüm içsularda 1 Ekim – 1 Mart tarihleri arasında doğal alabalığın avlanması yasaktır.
Minimum Av Boyu: 25 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Yumurtlama Kasım – Aralık aylarında meydana gelir. Bu periyotta daima akarsuların sığ olan yukarı havzalarına tırmanırlar.