1. Anasayfa
  2. Balıklar Bölümü

Dikenli Öksüz Balığı

Dikenli Öksüz Balığı genel özellikleri nelerdir.?

Dikenli Öksüz Balığı
Dikenli Öksüz Balığı

Dikenli Öksüz Balığı

Dikenli Öksüz Balığı Triglidae familyasından olan öksüz balığı, kırlangıç balığı türlerine göre daha pembe bir renge sahiptir. Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde bulunur. İstanbul Boğazı’nda nadiren çıkar. Bilimsel adı Trigla lyra’dır.

Dikenli Öksüz Balığı diğer türlerden bir farkı da üst çenelerinin uçlarının karşılıklı olarak çatal biçiminde olmasıdır. Kırlangıç kadar iri olmayan öksüzün ortalama boyu 40 cm. ‘dir. Göğüs yüzgeçleri ve kuyruk yüzgeci gelişmiştir. Kafasında, operculum üzerinde göğüs yüzgecinin hizasında, gövdesine doğru uzanan uçlan sivri levhalar vardır.

Nadiren 3-4 kiloluklarına rastlanan öksüz balıkları manyat, fanyalı ve trol ağlarıyla yakalanır. Oltaya tesadüfen geldiği için özellikle olta ile avı yapılmaz.

Dikenli Öksüz Balığı özellikleri

Triglidae familyasının bir başka türü de dikenli öksüz balığıdır. Gövdesindeki dikenler fazla gelişmiş olduğu için bu ismi almıştır. Ortalama boyu 25 cm. olan dikenli öksüz, Peristedion cataphractum bilimsel adıyla tanımlanır.

Sıcak, ılıman ve tuz miktarı yüksek denizlerin sahil bölgelerinde kumluk diplerde yaşar. Kışın derin sulara çekilir. Akdeniz, Ege ve Marmara’da bulunur. Rengi kırmızımsıdır. Balığın gövde yapısının özellikleri, birinci sırt yüzgecinin dikenlerinin çok uzun olması, alt çenede saçağı andıran bıyıkların bulunması, üst çenedeki çatalların iyice ileriye doğru uzamış olmasıdır. Ayrıca yanal çizgi çok belirgin ve dikenlidir. Göğüs yüzgecinin altındaki tutaçlar ikilidir. Konik bir gövde yapısına sahiptir.
Dikenli Öksüz Balıkları özellikle oltayla avı yapılmaz. Manyat, fanyalı trol ağlarıyla nadiren tutulur.