Fizan tavuğu
Fizan tavuğu diğer kuşlar gibi farklı türlere sahip olmaktadırlar, ama bazı tavuklar, yetiştiricilik için ve ticari tavuk üretimi amacı ile kullanılmamaktadır. Polonya tavukları veya ülkemizde bilinen ismi ile fizan tavuğu süs tavukları olarak beslenmektedir.
Fizan tavuğu isimlerinden de anlaşıldığı gibi polonya ülkesine ait olan tavuk ırkları olmaktadırlar, ve ilk olarak 1475 yılında kayıtlara geçmiştir. Polonyada her yıl milyonlarca fizan tavuğu dünyanın farklı ülkelerine ihracatı yapılmaktadır. Fizan tavuğu değişik görünümü nedeni ile insanlar tarafından süs tavukları olarak yetiştirilmektedir ve bu tavukların bahçelerinde bulunması başka bir güzellik eklemektedir.
Polonya tavuklarının ise farklı çeşitleri bulunmaktadır, ve ülkemizde ise sevilen tavuk ırklarından olmaktadır. Bu tavuklar azda olsa sultan tavuklarına benzemektedirler ama renk çeşitleri daha fazla olmaktadır. Günümüzde bu tavukların taraftarları artması ile bazı kişiler tarafından fizan tavukları yetiştirilip ve satılmaktadır.
Fizan tavuğu’nun genel özellikleri özellikleri nelerdir:
Fizan tavuklarında bulunan en belirgin özellik, tüylerden oluşan kakülleri olmaktadır. Bu kaküller bazı ırklarda vücut tüyleri ile farklı, renklerde olmaktadır, örnek olarak, siyah fizan tavuklarında kakülleri beyaz olmaktadır ve sanki kafalarına şapka takmışlar gibi olmaktadır. Fizan tavukları renk çeşitleri sarı, siyah, mavi ve altın renginde olmaktadır. Fizan tavuğu ve horozlarında sadece tek fark vardır, tavuklarda ibik yoktur veya son derece küçük olmaktadır. Ama horozlarda ibikleri büyük ve kırmızı renkte gagalarının altında bulunmaktadır.
Bu tavuklarda ibik cinsinde kırmızı kakül bulunmamaktadır. Bu tavuklarda kaküllerden dolayı davranışları farklı olmaktadır ve yaklaştığınız zaman bu tavukların korkak olduklarını düşünürsünüz. Halbuki fizan tavuklarında bu davranışa neden olan kafasındaki tüyler nedeni ile yeterli görüş açısına sahip olmamasıdır.
Bu yüzden tavuklar yürürken, bazen dengelerini koruyamazlar ve değişik davranışlar yapmaları mümkün olmaktadır. Polonya tavukları ise diğer tavuklar gibi ortalama yılda 200 adet yumurta yapabilirler, ve yumurtlama randımanları tamamen iklim koşullarına ve yem kalitelerine bağlı olmaktadır. Fizan tavuğu kuluçka süresi ise, 21 gün olmaktadır, yani 18 gün gelişim ve son 3 gün çıkım dönemi olarak. Bilinmektedir.
Fizan tavuğu 6 aydan sonra tam olgunluğa varmaktadır ve çiftleşmek için hazır olmaktadır, ayrıca yumurta üretimi ise en yüksek seviyesinde olmaktadır. Fizan tavuklarının ağırlığı 6 sonra 2 kilograma kadar gelebilir ve, horozları ise 3 kg ağırlığına sahip olabilirler.
Araştırmalara göre Fizan tavuğu anavatanı Hollanda olmaktadır ama ilk olarak Polonya tarafından yetiştirildiği için bu ülke adına kayıtlara geçmiştir. Bu tavuklar ilk olarak Polonya da araştırmacılar tarafından bulunmuştur. Ama Polonya tavuğu yetiştiriciliği için, iklim önemli olmaktadır. Bu tavuklar fazla sıcak ve fazla soğuk yerlerde telef olmaları mümkün olmaktadır.