Gökçe Güvercini
Gökçe Güvercini koyu 28–33 cm, kanat açıklığı 60–66 cm ağırlıkları 290–330 gram’dır. Mavi-gri üst kısımları biraz daha solgun bir kıçı ve pembemsi renkli göğüsleri olan soluk gri alt kısımları vardır. Kanatlar daha koyu gri, siyah kenarlı ve iki küçük koyu kanat çubuğu görülür. Kuyruğu siyah uçlara sahiptir. Baş mavi-gridir ve boynun arkasında belirgin yanardöner yeşil bir yama vardır. Küçük beyaz sarımsı gaga daha uçlarda grimsi bir renk alır. Siyah veya koyu kahverengi gözlere sahiptir. Ayak ve bacakları pembe renge sahiptir. Erkek ve dişi birey benzerdir.
Gökçe Güvercinleri diğer güvercin türlerinin aksine vücutlarında beyaz bir bölge ya da tüy yoktur. Yavrular yetişkinlerden daha mattır. Ancak boyunlarında yeşil yama yoktur ve kanat çubukları daha az belirgindir. Yuvalama mevsimi uzundur. Şubat sonu veya Mart başında başlar ve yaz sonuna kadar devam eder. En fazla dört kuluçka olabilir. Yuva dişi tarafından yapılır. Yuva dallardan ve ölü yapraklardan yapılmış gevşek bir platformdur. Yuvaya 1 veya 2 adet pürüzsüz, parlak beyaz yumurta bırakırlar. Her iki ebeveyn tarafından 16-18 gün boyunca kuluçkaya yatırılan yavrular her iki ebeveyn tarafından beslenir ve 27-28 günde tüylenerek uçuşa elverişli hale gelirler. Yavrular Mayıs ayından itibaren yumurtadan çıkmaya başlarlar.
Gökçe Güvercini Yaşam Alanları ve Beslenme:
Gökçe Güvercini Yaşam Alanları:
Gökçe Güvercinleri üreme mevsimi boyunca parklarda, ormanlık alanlarda, kayalıkların ve taş ocaklarının kenarlarında, kış mevsiminde tarım arazilerinde bulunabilirler. Ayrıca ormanlık alanlarda, parklarda, bahçelerde, tarım arazilerinde, çalılıklarda bulunurlar. Ülkemizde tüm bölgelerde bulunur. Ayrıca Avrupa kıtasının tamamı daha düşük popülasyonlar kuzey batı Afrika ve Asya’da Moğolistan, Kazakistan, İran ve Türkmenistan’da bulunmaktadır
Gökçe Güvercini Beslenme:
Gökçe Güvercinleri esas olarak tohumlar, tahıllar, meşe palamudu ve meyveler dahil olmak üzere bitki maddelerini yerler. Ayrıca böcekler ve salyangozlar gibi küçük omurgasızları da yerler. Genellikle sürüler halinde beslenirler.