İpek Kuyruk Kuşu
İpek Kuyruk Kuşu boyu 18-23 cm, kanat açıklığı 32-35 cm ve ağırlıkları 40-68 gram kadardır. Kuluçka süreleri 13-15 gündür. Yılda 1 defa kuluçkaya yatarlar. Yuvaya 4 ila 6 yumurta bırakırlar. Tüylenme ve uçuşa elverişli hale gelme süreleri 15-17 gündür. Maksimum 13 yıl yaş civarında yaşadıkları düşünülmektedir. Adını, çarpıcı kanat deseninden alır. İkincil uçuş tüylerinin düzleştirilmiş uçları parlak kırmızı ve sarımsı balmumu rengindedir.
Yetişkin erkeğin kahverengimsi-gri tüyleri, daha soluk ve gri kıç ve alt kısımları ve koyu kestane-turuncu kuyruk altı örtüleri vardır. Kanatlarda uçuş tüyleri siyahımsıdır. Bu desen, kapalı kanatlarda sarı bir şerit ve birkaç beyaz hançer benzeri işaretler mevcuttur. Yetişkin erkeklerin dişilerinkinden daha büyük bir boğaz yamasına ve kuyruğa sahiptir ve daha geniş bir sarı ucu vardır. İkincillerin ayrıca uzun, düzleştirilmiş kırmızı uçları vardır. Kuyruk siyahımsı, uç kısımda sarı bir şerit mevcuttur.
İpek Kuyruk Kuşu başta, taç ve yanak bölgesi sıcak sarımsı kahverengiye çalan tarçın rengindedir. Gaganın tabanından, gözün içinden ve öne doğru bakan tepenin altında başın arkasına kadar siyah bir maske vardır. Gözün altında dar beyaz bir yay ve açıklığın altında beyaz bir çizgi görebiliriz. Çene ve boğaz siyahtır. Gaga soluk bir tabana sahip siyahtır. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar koyu griden siyaha kadardır. Dişi erkeğe çok benzer. Ancak dişilerde boğaz yaması daha küçüktür.
Kuyruğunda daha dar bir sarı şerit vardır. İkincil tüylerde daha az ve daha kısa kırmızı uçları vardır. Yetişkin erkeklerin, dişilerden daha büyük bir boğaz yaması ve kuyruğunda daha geniş sarı bir ucu vardır. Ortak adı olan “ağda”, ikincil tüylerindeki kırmızı mumsu uçlardan gelir. Yavrular beyazımsı bir boğaza ve çizgili alt kısımlara sahiptir. Yetişkinlerinkinden daha gri olan tüylere sahiptir. Alt kısımlar beyazımsı ve hafif çizgili kahverengimsidir. Yılda bir defa kuluçkaya yatarlar ve yuvaya 4 adet yumurta bırakırlar.
İpek Kuyruk Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme
İpek Kuyruk Kuşu Yaşam Alanları:
İpek Kuyruk Kuşları iğne yapraklı ormanlarda, çoğunlukla açık ormanlarda veya kenarlarında ve nehirlerin yakınında veya meyve veren ağaçlar ve çalılar bulabileceği alanlarda ürer. Kış aylarında, dağınık ağaçlar ve meyve ağaçları ve çalılar ile çeşitli habitatlara uğrar. Bahçelerde, tarım arazilerinde, yol kenarlarında ve yaprak döken orman kenarlarında görülebilir.
Ülkemizde Kırklareli, Samsun ve İstanbul’da kayıt altına alınmıştır. Palearktik bölgelere özgüdür. Nearktik bölgedeki üreme zamanları boyunca menzilleri, batıda Alaska’nın merkezine ve doğuda Ontario’nun orta kısmına kadar uzanır. Çoğu üreme bölgesi, Britanya Kolumbiyası’nın en güney kısmından daha fazla güneye uzanmaz. Normalde Alaska’nın kuzeyinde veya Nova Scotia’da üremezler. Mart ve Nisan aylarında, bu tür güneye, güneybatı Britanya Kolumbiyası’na ve kuzey Amerika Birleşik Devletleri’ne göç eder. Palearktik bölgede üreme, Avrasya’nın kuzey kesimlerinde yaygın olarak İskandinavya, Rusya ve Sibirya’da görülür. Bu popülasyonlar üreme mevsiminde güneye Orta Avrupa’ya ve doğudan Japonya’nın merkezine göç eder.
İpek Kuyruk Kuşu Beslenme:
İpek Kuyruk Kuşu meyve ve böceklerle beslenir. Ancak aynı zamanda çeşitli ağaç türlerindeki tomurcuklar, çiçekler, özsuyu, kabuğu, sürgünler, yapraklar, yosunlar ve likenler ile beslenirler. Ayrıca örümcekleri ve salyangozları da alır.