Kara Çaylak
Kara Çaylak uzun kanatlı, uzun ve hafif çatal kuyruklu, koyu-donuk kahve renkte, orta boylu bir yırtıcıdır. Gövdesi gri-kahve ile kızıl arasında değişir ve hafif çizgilidir. Tarsus ve gaga dibi sarı, gaga ucu siyahtır. İyi bir uçucudur; uçuş silüeti bir uçurtmayı andırır, süzülürken kanat uçlarını hafif aşağı büker, 6 parmak belirgindir. Büyük kanat örtüleri kanat üzerinde açık bir hat oluşturur. El bileği lekesi koyu, el teleklerinin içi açık, kanat uçları koyu renklidir. Erişkinlerde baş ve iris açık renklidir. Gençler koyu bir yüz maskesine ve göze, belirgin çizgili bir gövdeye sahiptir. Uçuşta aşağıdan çizgili karnı, koyu maskesi ile; yukarıdan ise örtü tüylerinin ucundaki açık alanlar ile ayırt edilir.
Kara Çaylak Yaşam Alanları ve Beslenme:
Kara Çaylak Yaşam Alanları:
Kara Çaylaklar çok yoğun ormanlar haricinde pek çok habitatta bulunur. Özellikle açık arazide akan ve durgun suların çevresinde yaşar, küçük yerleşim yerlerinin yakınlarında sıkça görülür. Küçük gruplar halinde ağaçlar ve kayalıklarda yuvalanır.
Ülkemizin özellikle iç ve doğu bölgelerinde yaygın yaz göçmeni ve geçit türüdür. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve iklimi uygun geçen bazı bölgeler ile büyük çöplüklerde kışlar.
Kara Çaylak Beslenme:
Kara Çaylaklar hem avcı, hem leşçildir; balık, mezbaha atıkları, çöp, evcil kümes hayvanları, küçük memeli, sürüngen ve kuşlar ile beslenir.