Kıyı Çamur Çulluğu
Kıyı Çamur Çulluğu uzunlukları 33-41 cm, kanat açıklığı: 62-80 cm, ağırlık erkek 190-400 gram, Dişi 260-630 gram’dır. Erişkin erkek yaz tüyüyle, çizgisiz tuğla kırmızısı alt kısımlarda beyaz alt kuyruk tüylerine sahiptir. Üst kısımlar kızıl-kahverengi, kahverengiye çalan, pas rengi ve lekeli gri tüylerle kaplıdır. Beyaz kuyruk kısmı koyu çizgilidir. Baş kısmı kızıl-kahverengidir ve solgun kaşlara sahiptir. Uzun, ince, hafif yukarı doğru kıvrılmış gagası koyu renklidir ve alt çenenin bazında pembemsi bir tabana sahiptir. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar koyu gri renktedir.
Kıyı Çamur Çulluğu kış döneminde erişkin erkek, kırmızımsı tonlardan yoksundur. Üst kısımlarda beyaz kenarları olan gri tüylere ve göğüs hariç beyaz alt kısımlara sahiptir. Göğüs kısmı gri renktedir ve ince koyu çizgilere sahiptir. Baş grimsi renkte olup üzerinde beyaz bir kaş ve koyu göz çizgisi bulunur. Gaganın tabanı pembe, ucu ise siyahdır. Uçuş halinde, Üst kuyruk örtüleri ile sırt arasındaki alanda sırtın arka kısmına kadar uzanan beyaz bir bölge görülebilir. Üst sırtta bir noktaya kadar uzanır. Her iki cinsiyet de benzerdir, ancak dişi daha büyük bir bedene ve daha uzun bir gaga yapısına sahiptir. Yaz tüyünde erkekten daha soluktur ve kızıl renklere sahip olmayabilir.
Genç Kıyı Çamur Çullukları kuşlar, kış döneminde yetişkinlere benzer özelliklere sahiptir; kanat tüylerinde yoğun siyah ve beyaz desenlere ve daha kahverengi veya gri üst kısımlara sahiptir. Üç alt tür bulunmaktadır. Sığ sularda beslenir. Yavaşça yürür ve suya girer, uzun ve hassas gaga yapısıyla hızlıca çamura dalarak yiyeceklerini bulur. Göçmen kuşlar (üremeyenler) ve genç kuşlar da dahil olmak üzere, 30 veya daha fazla kuştan oluşan sürüler halinde beslenirler. Bu tür sosyaldir ve genellikle diğer su kuşlarıyla birlikte büyük sürüler halinde bulunurlar.
Tipik gruplar halindeki plajlarda, dişiler erkeklerden daha derin sularda beslenir. Daha uzun gaga yapısına ve daha büyük bir bedene sahiptirler. Sürüler genellikle gel-git sınırında bulunur. Burada yiyecek kaynakları en fazla bulunur. Çiftleşme gösterileri sırasında erkek, tundra ve yuva alanının üzerinde yüksekten dönerek uçuş gösterileri yapar. Bu uçuşlar sırasında yüksek sesle çağrı yapar. Aynı zamanda bölgesel gösteriler de gerçekleştirir. Güçlü ve istikrarlı kanat çırpışlarıyla doğrudan uçuş gerçekleştirir. Yuvası yerde, çimenler arasında yükseltilmiş bir tümsek üzerindedir. Yosunların içinde bulunan sığ bir çukurdur ve bazen ot, yosun ve liken gibi bitki örtüsüyle kaplanır.
Kıyı Çamur Çullukları kısa çalılık büyümeyle kaplı tundra yamaçlarında ürerler. Dişi, koyu kahverengi lekelerle noktalı 2 ila 4 adet zeytin yeşili veya soluk kahverengi yumurta bırakır. Kuluçka süresi yaklaşık 20 ila 21 gün sürer ve her iki ebeveyn tarafından paylaşılır. Yavrular, kısa bir süre sonra ebeveynlerini bataklık alanlara takip eder ve kendi yiyeceklerini bulabilir hale gelir. Her iki ebeveyn de yavruları besler ve korur ve yaklaşık bir aylıkken tüylenmeye başladıklarında uçmaya başlarlar. Gençler iki yaşında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Bu tür, Mayıs-Haziran aylarında mevsim başına sadece bir kuluçka yapar.
Kıyı Çamur Çulluğu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Kıyı Çamur Çulluğu Yaşam Alanları:
Habitat: Islak çimenlik açık tundralarda, kenarlarda ağaçların bulunduğu bölgelerde ürer. Üreme dönemi dışında ise, kumsal deltalarda, sığ koylarda ve sert çamurlu deltalarda yaşar. Ayrıca bitki örtüsüyle kaplı tuzlu çayırlarda da bulunabilirler.
Asya ve batı Alaska’da ürer. Göç ederek Batı Avrupa, Afrika, Güney Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın kıyı bölgelerine ulaşırlar. Avrupa ve Asya’dan bazı kuşlar Kuzey Amerika kıyılarına da görülebilir. Bilinen en uzun kesintisiz uçuşu gerçekleştiren kuş türüdür ve Alaska’dan Yeni Zelanda’ya yaklaşık 11.000 km yol kateder. Yılda en az 25.000 km yol alabilirler.
Kıyı Çamur Çulluğu Yaşam Beslenme:
Beslenme: Kabuklular, yumuşakçalar, böcekler ve solucanlar gibi besinlerle beslenir. Habitatlarına bağlı olarak, kuşlar sucul böceklerle yoğun bir şekilde beslenebilir ve bazen tohumlar ve yaban meyveleriyle beslenirler.