Kızıl Deniz Martısı
Kızıl Deniz Martısı Boyu yaklaşık 38-43 cm, kanat açıklığı ise 95-109 cm arasındadır. Ağırlığı ise genellikle 250-400 gram arasındadır. Ancak cinsiyete, yaşa ve beslenme durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Üreme döneminde, erkeklerin başı ve boynu siyah, sırtı koyu gri ve alt kısmı beyazdır. Kanatların üst kısmı koyu gri-siyah, alt kısmı beyazdır. Gözlerin etrafındaki tüyler beyazdır ve gözün üstündeki kıvrımlı siyah çizgi belirgindir.
Dişilerin üreme dönemi tüyleri, erkeklerden biraz daha soluktur ve daha az belirgin çizgilere sahiptir. Baş ve boynun siyahı daha mat olabilir ve siyah kısımlar daha kahverengimsi olabilir. Göz çevresindeki beyaz tüylerin boyutu erkeklerinkinden daha küçüktür. Ancak, dişilerin tüyleri genellikle erkeklerinkinden çok benzerdir ve cinsiyetlerini belirlemek zor olabilir. Üreme dönemi dışındaki tüyleri, başın ve sırtın üst kısmında gri-kahverengi tonlarında, alt kısmı ise beyazdır. Kanatların uç kısımlarında siyah ve beyaz renklerde çizgiler vardır. Kumlu veya kayalık sahillere veya adalara yuva yapar.
Dişi Kızıl Deniz Martısı, toprağı kazarak veya taşları yerinden oynatarak yuva oluşturur. Yuva, genellikle bir çukur veya kısmen örtülü bir platform şeklindedir. Dişi, yuvada 2-3 adet kahverengi-mor lekeli, çizgili yumurta bırakır. İnkübasyon süresi 21-24 gün sürer ve bu süre boyunca dişi yumurtaları kuluçkaya yatar, erkek ise yiyecek temin eder. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, ilk olarak beyaz bir tüy örtüsüne sahiptirler. İlk birkaç hafta boyunca, erişkinler yavrulara yiyecek getirir ve yavruların büyümesine yardımcı olur. Yavrular, yaklaşık 4 hafta içinde uçmaya hazır hale gelirler ve bu noktada yuvayı terk ederler.
Kızıl Deniz Martısı Yaşam Alanları ve Beslenme:
Kızıl Deniz Martısı Yaşam Alanları:
Kızıl Deniz Martıları Avrupa, Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde yaşayan bir deniz kuşudur. Habitatı, genellikle kayalık veya kumlu kıyılarda, tatlı su göllerinde ve göl ağızlarında olan suya yakın bölgelerdir. İklimi, Akdeniz iklimi gibi sıcak ve ılıman bölgelerde yaşamayı tercih ederler. Bu tür, diğer deniz kuşları gibi çevresel faktörlerin değişimlerine karşı oldukça hassastır. Kıyıların insanlar tarafından yoğun bir şekilde kullanılması, deniz kirliliği, balık avcılığı ve habitat kaybı, bu türün yaşamını tehdit eden faktörler arasındadır. Göçmen bir kuş türüdür. İlkbahar ve yaz aylarında Kuzey Afrika ve Akdeniz’de ürerlerken, kış aylarında daha güneye, Sahra Altı Afrika ve Güney Asya’ya göç ederler.
Orta Doğu, Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da dağılım gösteren bir deniz kuşudur. Bu tür, Karadeniz, Hazar Denizi, Kızıldeniz, Akdeniz ve çevresindeki denizlerde bulunabilir. Ayrıca Asya’nın iç kısımlarında da bulunabilir ve İran’da bulunan tuzlu göllerde yaşarlar. Açık denizlerde ve kıyı bölgelerinde bulunabilen bir türdür.
Kızıl Deniz Martısı Beslenme:
Kızıl Deniz Martıları denizlerde ve tatlı su göllerinde avlanan bir balıkçıl türüdür. Beslenmesi genellikle küçük balıklar, karidesler, yengeçler, midyeler, salyangozlar, çeşitli omurgasız hayvanlar ve bazen de kuş yumurtalarını içerir. Genellikle suyun yüzeyinde süzülerek avlanırlar ve bazen de suya dalış yaparak balıkları yakalarlar. Ayrıca, balıkçı tekneleri tarafından bırakılan atıkların yanı sıra, balıkçıların atık ağlarından da beslenebilirler. Avlanma alanlarına yakın kıyı şeritlerinde ve limanlarda yaşayarak besin kaynaklarına daha kolay erişebilirler.