Kızıl Şahin
Kızıl Şahin uzun kanatlı, uzun kuyruklu, uzun boyunlu, kartal büyüklüğünde bir şahindir. Otururken uzun sarı bacakları, şahinden daha büyük ucu siyah sarı gagası, vücuda göre daha koyu renkte olan karın bölgesiyle fark edilir. Dönerek yükselirken kanatlarını şahinden daha çok yukarı kaldırır ve avlanırken daha fazla askıda kalır. Süzülürken kanadını ya hafif yukarı kaldırır ya da düz tutar. Şahindeki gibi birçok farklı rengi vardır. Erişkinlerde gözler koyu renklidir ve karın ile gövde arasında daha az kontrast vardır, kanat üstü daha tekdüzedir.
Kızıl ve açık don erişkinlerde kuyruk çizgisiz kızıl renkte, kolyesi silik, el bileği lekesi geniş ve koyudur. Koyu donlarda kolye yoktur, kuyruk ucunda kalın bir bant görülür. Gençlerde gözler açık renkte, baş ve gövde karına göre çok açık renktedir ve kontrast oluşturur. Koyu donların gençlerinde gövde, kanat altı örtüleri ve kuyruk örtüleri koyu oldukça koyu renktedir, erişkinlerden farklı olarak kuyruk ucu bandı ve firar hattındaki koyu bant görülmez.
Kızıl Şahinler hafif kurak, bozkır, kayalık ve açık arazilerde bulunur. Yuvasını kayalara ve ağaçlara yapar. Dünya popülasyonunun çok büyük bir bölümü Türkiye’de bulunan bir türdür. Ülkemizin çok büyük bölümünde yerlidir, Doğu Anadolu’nun güneyi haricinde kalan diğer bölümlerinde yaz göçmeni, Karadeniz sahil şeridinde ise göç dönemlerinde rastlanan bir geçit türüdür.
Kızıl Şahinler küçük ve orta boylu memeliler, kuşlar, sürüngenler, nadiren leşler ve büyük böcekler ile de beslenir. Özellikle kışın, sık sık tarla faresi avlarken görülür.