Küçük Yeşil Ağaç Kakan
Küçük Yeşil Ağaç Kakan boyu yaklaşık 24-30 cm, kanat açıklığı ise yaklaşık 38-42 cm arasındadır. Yetişkin bir bireyin ağırlığı ise yaklaşık 120-160 gram kadardır. Ancak, cinsiyete, bireysel farklılıklara ve yaşa göre değişebilir. Erkekleri ve dişileri benzer görünüme sahiptir, ancak üreme dönemi ve üreme dönemi dışı tüy renklerinde bazı farklılıklar gösterirler. Erkeklerin üreme dönemi tüyleri, gövde üst kısmında siyah renkte ve başın üst kısmında gri renkte olur.
Alın bölgesinde kırmızımsı bir leke ve boğazda siyah bir bant bulunur. Kanatları siyah ve beyaz çizgili, kuyruk tüyleri beyazdır. Üreme dönemi dışında erkeklerin tüyleri daha soluk ve mat renklidir. Başlarındaki gri renk daha soluk hale gelir ve alın bölgesindeki kırmızımsı leke kaybolabilir. Dişilerin üreme dönemi tüyleri, erkeklerden daha soluk renklidir. Gövde üst kısmı ve başın üst kısmı kahverengi-gri renklidir ve alın bölgesinde kırmızımsı bir leke yoktur. Kanatları siyah ve beyaz çizgili, kuyruk tüyleri beyazdır. Üreme dönemi dışında dişilerin tüyleri de erkeklere benzer şekilde daha soluk ve mat renklidir. Nisan ve Haziran ayları arasında ürer.
Küçük Yeşil Ağaç Kakanlar çürük ağaçlarda veya ağaç gövdelerinde doğal olarak oluşan boşluklarda yuva yapar. Yuvanın içi talaş ve toprakla döşenir. Dişi, 4-6 adet beyaz renkli yumurta yumurtlar ve bu yumurtaları yaklaşık 12-14 gün kuluçkaya yatar. Yavrular, kuluçka süresinin ardından yumurtadan çıkar ve yaklaşık 20-25 gün boyunca yuvada kalırlar. Yavruların beslenmesi hem erkek hem de dişi tarafından sağlanır ve genellikle böcekler ve kurtçuklarla beslenirler. Yuvalama davranışları, doğal yaşam alanlarının azalması nedeniyle endişe verici seviyede azalmaktadır. Bu nedenle, bu türün korunması, doğal yaşam alanlarının korunması ve yönetimi önemlidir.
Küçük Yeşil Ağaç Kakan Yaşam Alanları ve Beslenme:
Küçük Yeşil Ağaç Kakan Yaşam Alanları:
Küçük Yeşil Ağaç Kakanlar ormanlık alanlarda yaşayan bir kuştur. Yaşam alanı olarak, kuru ormanlar, yaprak döken ormanlar, dağ ormanları, fundalık ormanlar, çalılık alanlar ve ağaçlık vadiler gibi çeşitli ormanlık bölgeleri tercih eder. Bu tür, aynı zamanda açık alanların yakınındaki ormanlık bölgelerde de bulunabilir. Bazı alt türler, açık ormanlar, savanlar ve çalılıklar gibi daha açık habitatlarda da bulunabilir. Ağaç gövdelerinde, dallarında ve çürük ağaçlarda yaşar.
Bu ağaçkakan türü, geniş bir yükseklik yelpazesinde bulunabilir, ancak genellikle yer seviyesinden 10-20 metre yükseklikte bulunur. Bu tür, yaşam alanlarının azalması nedeniyle bazı bölgelerde tehdit altındadır. Habitat kaybı, ormansızlaşma, ormanların parçalanması ve orman yangınları, bu türün neslinin devamını tehdit eden faktörler arasındadır. Bu nedenle, doğal yaşam alanlarının korunması ve yönetimi, gibi orman kuşları için hayati önem taşımaktadır.
Orta ve Doğu Avrupa, Rusya’nın batısı, Orta Asya ve Kuzeybatı Çin’de bulunan bir türdür. Ayrıca bazı popülasyonlar Türkiye, İran, Afganistan, Pakistan ve Hindistan’ın kuzey bölgelerinde de bulunabilir. Habitat olarak, bu ağaç kakan türü ormanlık alanları tercih eder ve ağaç gövdelerinde yuvalanır.
Küçük Yeşil Ağaç Kakan Beslenme:
Küçük Yeşil Ağaç Kakanlar çoğunlukla böcek ve diğer omurgasızları yiyen bir kuştur. Beslenmesinde tercih ettiği böcekler arasında karınca, örümcek, kelebek, güve, kın kanatlılar, tırtıllar ve diğer yumuşakçalar yer alır. Ayrıca, meyve, tohum ve yemişler de beslenmesinde yer alabilir. Avını ağaç gövdesinde veya dallarında arar ve gagası ile ağaç kabuğunu delebilir.
Böceklerin larvalarını veya yumurtalarını da alabilirler. Ayrıca, ara sıra yere inerek tohum veya meyve toplayabilirler. Bu tür, aynı zamanda çürük ağaçlarda veya odun çürümesi nedeniyle oluşan çukurlarda besin arayabilir. Bu çukurların içindeki böcekler kolay bir av kaynağıdır. Böcekleri avlamak için kullanılan uzun, çekiç şeklindeki gagası, avlanma yeteneklerini artırır ve onlara ağaç kabuğunu ve odunu delmek için yardımcı olur.