Kutup Martısı

Kutup Martısı genel özellikleri nelerdir.?

Kutup Martısı

Kutup Martısı

Kutup Martısı boyları yaklaşık 63-77 cm, kanat açıklığı 132-158 cm ve ağırlıkları 1070-1820 gramdır. Laridae familyasına dahil Büyük Kara Sırtlı Martı’ya oldukça benzeyen büyük bir türdür. Uzun, güçlü gagası ve nispeten kısa kanatları olan tıknaz bir kuştur. Kanatların üst yüzeyi, sırt ve kanatlar soluk gridir. Uçuş tüylerinin uçları beyazdır. Alt kısımlar beyazdır ve göğsün üst kısmında bazı belirsiz çizgiler vardır. Kuyruk beyazdır. Baş beyazdır.

Kutup Martısı’nın gaga rengi sarıdır. Alt gagada kırmızı bir nokta vardır. Gözler soluk sarıdır ve sarımsı-turuncu göz hatlarıyla çevrilidir. Bacaklar ve perdeli ayaklar pembemsidir. Dişi benzer tüylere sahiptir, ancak erkekten biraz daha küçüktür. Kışın yetişkin, baş ve ense üzerinde hafif çizgili ve alacalı kahverengi renkler gösterir. Yavru, değişken miktarda soluk devetüyü kenarlı tüylerle yukarıdaki ölçekli desen gösterir. Kanat uçları beyazımsı ila soluk kahverengi olabilir. Alt kısımlar soluk kahverengidir. Gaga siyah uçlu pembemsidir. Gözler siyahtır. İkinci kış gözleri soluktur ve gaganın en uç noktası siyahtır.

Kutup Martıları örtü, kanatlar ve kuyruk üzerinde daha az çizgili desen ile daha düzgün gri-kahverengi tüylere sahiptir. Üçüncü kış, yetişkine çok benzer, ancak yine de kanatlarda ve kuyrukta bazı kahverengi alanlar gösterir. Alt çenede kırmızı değil siyah bir nokta var. Bilinen dört alt türü vardır. Kanatların üst yüzeyi ve sırt üzerindeki grinin boyutuna ve tonuna göre farklılık gösterirler. Yaz aylarında yırtıcıdır, ancak kışın büyük karma sürüler arasında hala baskındır. Üreme mevsimi dışında sürü halinde yaşar ve küçük gruplar veya 10 ila binlerce kuş içeren daha büyük sürüler oluşturur.

Kutup Martısı Yaşam Alanları ve Beslenme:

Kutup Martısı Yaşam Alanları:

Kutup Martıları kıyıda yaşar. Haliçlere, koylara, çöplüklere ve limanlara uğrar. Arktik ve yarı arktik bölgelerdeki kayalıklarda, adalarda, kumsallarda ve kayalık kıyılarda ürer. Kış aylarında, bazı kuşlar büyük iç göllerde bulunabilir.

Kuzey Kutup bölgesi çevresinde yaygındır. İzlanda, Grönland, Kanada, Kuzey Rusya, Kuzey Avrupa ve Asya’da ürer. Kışları güneyden kuzeye ve batı Avrupa’ya, Kuzey Pasifik’te Doğu Asya’dan Japonya’ya ve Aluet Adaları, Kaliforniya’ya ve KD Kuzey Amerika’da geçirir. Bazı kuşlar güneye doğru hareket eder. Bu tür GB Fransa, Portekiz, Azorlar, Madeira, Kanarya Adaları ve Fas’ta kaydedilmiştir.

Kutup Martısı Beslenme:

Kutup Martıları balık, kemirgenler, ördeklerin yumurtaları ve civcivleri, alcidler ve kuşlardırlar, deniz omurgasızları, yumuşakçalar, kabuklular, leş ve çeşitli döküntüler dahil olmak üzere çok çeşitli avlarla beslenir. Deniz memelilerinin dışkılarını yiyebilir ve ayrıca leşleriyle de beslenebilir. Yerde yürüyerek, uçarak ve yüzeyden alçaktan uçarak yiyecek arar ve gagasıyla avlarını yakalar.

Uçarken küçük kuşları yakalayabilir. Tür Kuzey Kutbu kıyılarında diğer deniz kuşlarıyla birlikte tek başına çiftler veya küçük koloniler veya gruplar halinde yuva yapar. Yumurtlama, buza bağlı olarak Mayıs-Haziran aylarında gerçekleşir. Yuva, uçurumun kenarına, kayanın üzerine veya eğimli bir zemine, genellikle kayalık bir çöküntünün içine, bazen kar veya hatta buz üzerine kuruludur. Her iki yetişkin de yuvayı deniz yosunları ve çimenlerle, daha yumuşak çimlerle inşa eder.

Dişi Kutup Martısı düzensiz, daha koyu kahverengi lekeli 2-3 kahverengimsi yumurta bırakır. Kuluçka 27-30 gün sürer. Yumurtadan çıktıklarında civcivler soluk, grimsi tüylere ve koyu lekelere sahiptir. Her iki ebeveyn tarafından da beslenirler. Ancak genellikle yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra yuvadan çıkarlar ve çevrede kalırlar. 45-50 günlükken uçabilirler ve eylül başında bağımsızdırlar. 4 yaşında olgunlaşırlar. Yetişkinler hem yuvayı hem de civcivleri güçlü bir şekilde savunur. İnsanlara bile ayaklarıyla havadan dalışlarla saldırırlar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık