1. Anasayfa
  2. Doğa Kuşları

Kuzey Gümüş Martı

Kuzey Gümüş Martı genel özellikleri nelerdir.?

Kuzey Gümüş Martı
Kuzey Gümüş Martı

Kuzey Gümüş Martı

Kuzey Gümüş Martı Erkekleri, dişilerinden biraz daha büyük olabilir. Ortalama olarak, kanat açıklığı 123 ila 150 cm arasında değişir. Ağırlık ise ortalama olarak 0.75 ila 1.5 kg arasında değişebilir. Ancak, bireysel farklılıklar ve habitat farklılıkları nedeniyle bu ölçümlerde değişiklikler olabilir. Örneğin, şehirlerde yaşayan tür, kırsal alanlarda yaşayanlardan daha büyük ve ağır olabilirler, Üreme döneminde, yetişkin erkekler ve dişiler beyaz baş, boğaz ve alt göğüs tüyleri ile gri kanatları ve sırt tüyleri olan daha canlı tüylere sahip olurlar.

Kuzey Gümüş Martıların başının üstünde ve gözlerin çevresinde siyah tüyler ve parlak sarı bir gaga vardır. Dişiler, erkeklerle neredeyse aynı görünse de, boyutları biraz daha küçük olabilir ve genellikle daha soluk renkli olabilirler. Özellikle sırt tüyleri daha kahverengi gri ve kanatları daha koyu bir renk tonuna sahip olabilir. Kış tüyleri ise, yetişkinler gri renkli, baş ve boyun bölgesinde beyaz benekleri olan bir tüy örtüsüne sahiptir. Çoğunlukla kıyı kayalıklarında, adalarda veya sulak alanlarda yuva yapar.

Kuzey Gümüş Martı yuvalarını genellikle sazlık veya otluk alanlara yerleştirirler. Üreme mevsiminde, erkekler dişiye malzeme getirerek yuva inşa ederler. Yuva, malzeme olarak yosun, bitki parçaları ve toprağı kullanılarak inşa edilir. Dişiler genellikle 2 ila 3 yumurta yumurtlarlar ve her iki ebeveyn de yaklaşık 28-30 gün boyunca sırayla kuluçkaya yatarlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, her iki ebeveyn de yavruları beslemek için avlanır. Yavrular, yaklaşık 35-45 gün boyunca yuvada kalırlar ve büyümeye ve tüylenmeye başlarlar. Gençler, yetişkinlere benzer ancak daha soluk renklidirler.

Kuzey Gümüş Martı Yaşam Alanları ve Beslenme:

Kuzey Gümüş Martı Yaşam Alanları:

Kuzey Gümüş Martılar kıyı ve sulak alanlar gibi nemli habitatlarda yaşayan bir kuştur. Bu tür, kıyı kayalıklarında, adalarda, açık okyanus kıyılarında, limanlarda, sulak alanlarda, göllerde ve nehirlerde yaşayabilir. Özellikle kıyı alanları tercih eden bu kuşlar, balık, kabuklu deniz hayvanları ve diğer sucul organizmaları avladığı için bu bölgelerde yaşamak için uygun bir habitat bulurlar. Ayrıca, insan yerleşimleri yakınlarındaki açık alanlarda ve tarım arazilerinde de yaşayabilirler. Şehirlerde, bu kuşlar parklarda, çöp konteynerleri ve atık depolama alanlarında besin kaynakları bulabilirler. İnsan faaliyetlerinden etkilenen bu tür, kıyı gelişimi, habitat kaybı ve kirlilik nedeniyle bazı bölgelerde tehdit altındadır.

Kuzey Avrupa ve Kuzey Asya’da geniş bir dağılıma sahiptir. Bu türün doğal yayılımı İskandinavya, İzlanda, İngiltere, İrlanda, Kuzey Almanya, Hollanda, Belçika, Danimarka, Baltık ülkeleri, Rusya, Kazakistan ve Sibirya’dır.

Kuzey Gümüş Martı Beslenme:

Kuzey Gümüş Martılar çeşitli besin kaynaklarından beslenen bir omnivor (her şey yiyen) kuştur. Ana besin kaynakları arasında balık, kabuklu deniz hayvanları, yengeçler, midyeler, karidesler, böcekler, fareler, küçük kuşlar, yumurtalar ve insanlar tarafından sağlanan yiyecekler yer alır. Kıyıda yürürken veya uçarken avlarını ararlar. Balık avlarken, havada asılı kalıp su yüzeyine dalabilirler. Kabuklu deniz hayvanlarını avlamak için, kuşlar kuvvetli gagalarını kullanarak kabukları açabilirler. İnsanlar tarafından sağlanan yiyeceklerden beslenirken, genellikle insanların pikniklerinden arta kalan yemekleri veya çöpleri tüketirler. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan besin kaynaklarına çok adapte oldukları için, kıyı kentlerinde ve limanlarda sık sık görülürler. Ancak, bu kuşların insanlardan yiyecek toplaması, bazen sağlık sorunlarına veya diğer sorunlara neden olabilir.