Lutino sultan papağanı
Lutino sultan papağanı Avustralya kıtasında, yarı kurak iklimde yaşamaya alışık bir kuş türüdür. Boyu 30-35 santimetre, ağırlığı 100 gram civarında olur. Doğal ortamında akasya ve tohumla beslenir. Yağmur ormanlarında yaşayan papağan türleri gibi ötüşü kulak tırmalamaz. Evcil hayvan olarak beslenebilecek kadar uysaldır. Kafeste kolay ürediği için kuş besleyenler tarafından çokça tercih edilir. İyi bakılırsa 20 sene hayatta kalabilir.
Lutino sultan papağanları meraklı bir kuş türüdür. Burnunu her şeye sokmayı, kuytu köşelere girmeyi, kitaplıklara tırmanmayı ve dar yerleri keşfetmeyi sever. Muhabbet kuşu, cennet papağanı ve sevda papağanı gibi evde beslenebilir. Kendisiyle oynamanız için sizi ikna etmeye çalışır. Sahibine, en çok sevdiği nesneye ya da aynada gördüğü aksine seranat vermekten keyif alırlar.
Yanağındaki sarı ya da kavun içi benek haricinde tüm vücudu beyazdır. Genç Lutino sultan papağanlarını gözleri kırmızı olabilir. Yaşları ilerledikçe göz rengi koyulaşır. Geceleyin gölge görmesi ya da pencereden ses gelmesi, Lutino sultan papağanı ürkütüp korkmasına neden olur. Gece korkusuna engel olabilmek için kafesinin yeri dikkatli seçilmelidir. Bulunduğu odada loş bir gece lambası bulundurmak daha huzurlu olmasını sağlayacaktır.
Lutino sultan papağanı büyükçe bir kafese ihtiyaç duyar. Kafesinin hem tünek, suluk, yemlik ve oyuncak gibi malzemeleri barındıracak hem de kuşun kanatlarını rahatça açabileceği kadar büyük olması gerekir. Bir tane lutino için minimum kafes ebatları 60 x 80 x 90 santimetredir. Tünekler tırtıklı olursa kuşun tırnakları daha yavaş uzar. Kafes kapısının büyük olmasında fayda vardır. Bu sayede kuşun kafese dönüşü daha kolay olur.
Kaliteli bir hazır yem kullanılmalıdır. Çünkü vitamin eksikliği yaşadığında lutino sultan papağanları sağlık sorunları yaşar. Zaman zaman sebze ve tohum da verilebilir. Ancak sebzenin miktarında aşırıya kaçmamak gerekir. Dişi çok fazla yumurtladığı için kalsiyum eksikliği yaşayabilir. Bunu önlemek için kafeste mürekkep balığı kemiği bulundurulmalıdır.
Lutino sultan papağanı özellikleri:
Lutino sultan papağanı birinden rahatsız olduğunda gözünü korkutmak için tıslar ve sallanır. Egzersiz yapmak için tüneğinden aşağı sarkar ve kanatlarını açar. Esneme egzersizleri de yapar. Doğal ortamında toprağa inerek yem arar. Evcil olanlarıysa kafesin dibine düşen yemi toplamayı sever. Kendi dışkısını yememesi için kafesin dip kısmının ızgaralı olmasında fayda vardır.
Sultan papağanı kafesin dibindeki kağıdı parçalamayı ve çiğnemeyi sever. Ancak erkek ve dişiler bunu farklı amaçla yapar. Dişiler üreme döneminde hormonal dürtülerinin etkisiyle yuva yapmak için kağıdı parçalar. Erkekler ise kağıdı çiğneyerek, çiğneme arzularını tatmin eder.
Tüylerine bakarak sultan papağanının cinsiyetini anlayabilirsiniz. Ancak 6 aylıktan önce bu mümkün değildir. Çift halinde almayacaksanız erkek papağan almanızı tavsiye ederim. Hem erkekler daha konuşkandır, hem de dişinin sürekli yumurta yapıp hayal kırıklığı yaşadığını görmemiş olursunuz.
Lutino sultan papağanı hastalıkları:
En yaygın görülen rahatsızlıklar üst solunum yolu hastalıkları ve karaciğer yağlanmasıdır. Sultan papağanınızı karaciğer yağlanmasından korumak için düşük kalorili yemleri tercih edin ve papağanınızı dengeli besleyin. Giyardiyazis ismindeki bir bağırsak paraziti ishale sebep olabilir. Bu parazit genellikle içme suyundan bulaşır. Aspergillus ismindeki ipliksi mantar türü ise solunumla ilgili ciddi sorunlar yaratabilir. Sultan papağanının sinüslerini, akciğerlerini ve hava keselerini etkiler. Diğer papağanlara göre, lutino sultan papağanının psikolojik rahatsızlık yaşama ihtimali daha düşüktür.
Lutino sultan papağanı üreme:
Dişi kendini tünekten aşağıya sarkıtıp kanatlarını açarak, erkek ise dikilip ıslık çalarak kur yapar. Dişi kuyruk tüylerini kabartıp, çömelene kadar erkek ona yaklaşır ve uzaklaşır. Tohum ve meyve ile beslendiği sürece dişi lutino sürekli yumurtlar. Çünkü tohumlardaki yağ yumurta gelişimini destekler.
Üreme için en iyi dönem ilkbahar ile sonbahar başlangıcı arasında kalan periyottur. Dişi kuş her 48 saatte bir 2 ile 8 arasında yumurta yumurtlarlar. Yumurtalar için yavruluğa ihtiyaç olacaktır. Yaralanmaların önüne geçmek için çiftleşme döneminde kuşların tırnakları düzenli olarak kısaltılmalıdır. Dişinin yumurtlayamaması önemli bir sağlık problemidir. 6 aylık olduğunda yavrular ilk tüylerini döker. Sonrasında hayatları boyunca 2-3 defa daha tüylerini dökeceklerdir.