Mardin Taklacı Güvercini
Mardin Taklacı Güvercini taklacı güvercinler grubunun en iri ve büyük olanıdır. Ayrıca bu güvercinler dumanlı, arap, mavi, koyu mavi, açık mavi ve beyaz renkleri bulunur. Baş kısımları sert hatlara sahiptir ve köşeli gibi görünür.
Bu güvercin ırkı diğer taklacı güvercinlerden ayıran bir diğer özellik ise, tek başına uçmayı sevmeleridir. Çoğu güvercinin aksine grup halinde değil de tek başına uçarlarken daha iyi performans göstermektedirler. Görüntüleri ile diğer kuşlar arasında hemen dikkat çeken bu güvercinler, çok uzun saatlerce havada kalabilirler.
Mardin Taklacı Güvercinleri, Yer Güvercinleri ve Hava Güvercinleri olarak ikiye ayrılırlar. Taklacı Hava Güvercinleri Ferformans Güvercini adını almışlardır. Yer Güvercinleri ise Form Güvercini olarak bilinirler.
Bu Güvercinler, yüksekten ve açılarak uçarlar. Havada süzülürken birden ve çok fazla pike yapabilirler. Uçarken oyunlu hareketlerde bulunmayı severler. Sert ve fevri hareketler Mardin Taklacı Güvercinleri için uygun değildir. Yeni bir yere götürdüğünüzde mutlaka etrafta uçurtarak çevreyi göstermeniz gerekir. Hava Güvercinleri dama çıkartıldığında, kontrollü bir şekilde etrafta uçurulmalıdır. Ardından genel uçuşa geçilebilir. Bu işlem hareketsiz kalan kuşun kaslarını açması için şarttır. Eğer ki kuş hazırlanmadan kümesinden alınıp havaya fırlatılır ise kuş zarar görebilir. Hazırlanmadan uçuşa zorlanmak Mardin Taklacı Güvercinlerini strese sokar. Stres, bu kuşların performansını olumsuz etkilemektedir.
Bu Güvercinleri gibi narin yapılarıyla bilinirler. Onları diğer güvercinlerinden ayıran en büyük fark bedenlerinin daha uzun ve ince olmasıdır. Diğer bir özelliği ise başındaki gülün daha belirgin, kat kat ve gösterişli olmasıdır. Kimi yer güvercinlerinin başlarındaki gül öyle gür şekilde durur ki hayvanın gözleri dışarıdan görünemeyebilir.