Paçalı Baykuş

Paçalı Baykuş genel özellikleri nelerdir.?

Paçalı Baykuş

Paçalı Baykuş

Paçalı Baykuş boyu erkeklerde 21-25 cm, dişilerde 25-28 cm, erkeklerde 90-115 gr, dişilerde 120-195 gram’dır. Sırt ve kanatlar arasında belirgin beyaz lekeler ve sırt ve kıçta daha küçük beyaz lekeler bulunan koyu kahverengi üst kısımlara sahiptir. Üst kanatta, primerler beş sıra beyaz nokta gösterir. Kısa kuyruk 4-5 beyaz çubuklu kahverengidir. Alt kısımlar kremsi beyazdır ve kahverengiden kırmızımsı çizgilere kadar, genellikle göğüste daha ağırdır.

Başında, taç kahverengi, yoğun ve ince benekli beyazdır. Göze çarpan beyazımsı bir yüz diski görebiliriz. Etrafı küçük beyaz benekli koyu renkli çerçeveyle çevrilidir ve beyaz, kalkık kaşlarla vurgulanmıştır. Bu baykuş, vücut boyutuna kıyasla büyük bir kafaya sahiptir. Bu tür simetrik kulak açıklıklarıyla bilinir. Sağ kulak soldakinden %50 daha büyüktür ve yönü yukarı doğrudur. Sol kulak ise tam tersi aşağı yönlüdür. Erkek ve dişi benzer tüylere sahiptir. Ancak dişi erkekten daha büyüktür.

Yavrunun çikolata-kahverengi üst kısımları ve kahverengi alt kısımları vardır. Yüz diski siyah kenarlıklı kahverengidir. Üreme mevsimi Mart ve Temmuz ayları arasında gerçekleşir. Genellikle ağaçkakan deliklerini tercih eder. Ancak aynı zamanda olgun ormandaki boşlukları ve hatta yuva kutularını ve doğal alanları da kullanır. Deliğe astar eklemez. Yuva yeniden kullanılmaz.

Dişi Paçalı Baykuşlar 3-4, bazen 2-5 beyaz yumurta bırakır. Avrupa’da yuvalar daha büyük olabilir. Dişi 26-32 gün boyunca tek başına kuluçkaya yatar. Ancak erkek tarafından beslenir. Civcivler gün arayla yumurtadan çıkarlar. Kısa beyaz tüyleri vardır ve gözleri kapalıdır. Ancak gözler 10 gün sonra açılır. Erkek yuvaya yiyecek getirir ve daha sonra her iki yetişkin de civcivleri besler. Yumurtadan çıktıktan bir ay sonra yuvadan ayrılırlar. Ancak yine de 4-6 hafta daha yetişkinlere bağımlıdırlar. Yaklaşık 9 ayda olgunlaşırlar.

Paçalı Baykuş Yaşam Alanları ve Beslenme:

Paçalı Baykuş Yaşam Alanları:

Paçalı Baykuşlar çoğunlukla kozalaklı (ladin veya köknar) ve yaprak döken ağaçların (titrek kavak veya huş), ile karışık tür ormanlarda ürer. Kış aylarında, çoğunlukla donmamış kar sayesinde avlara kolay erişim sağlayan olgun ormanlarda bulunur. Ayrıca ekili alanlar ve açıklıklar ve orman kenarları dahil olmak üzere daha açık alanlarda avlanma görülebilir.

Avrupa’da, İskandinavya’dan Pireneler’e ve Urallara kadar bulunur. Sibirya’dan Tien Shan’a, Sibirya’dan Moğolistan’a ve Çin’e Uzak Doğu’ya kadar bulunur. Hindistan ve Çin’de bulunur. Kuzey Amerika’da, Alaska’dan ve Kanada’dan Labrador’a kadar bulunur.

Paçalı Baykuş Beslenme:

Paçalı Baykuşlar çeşitli omurgalılar ve omurgasızlarla beslenir. Tarla fareleri, sıçanlar, fareler ve benler gibi küçük kemirgenler. Aynı zamanda yarasa, sincap, kurbağa ve böcek gibi ve kuşları da avlarlar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık