Şahin

Şahin genel özellikleri nelerdir.?

Şahin

Şahin

Şahin geniş kanatlı, tıknaz, nispeten kısa kuyruklu, kısa boyunlu, birçok farklı rengi olan, kompakt, orta boylu bir yırtıcıdır. Otururken genelde başı koyu renkte görülür, açık renkteki kolyesi belirgindir, kuyruğu enine ince çizgilidir, bacakları nispeten kısadır. Gaga ucu siyah, dibi sarıdır. Dönerek yükselirken kanatlarını hafif yukarı kaldırır ve derin olmayan bir “V” şeklinde görülür. Süzülürken düz tuttuğu kanatlarına alttan bakıldığında, açık renkli el telekleri, koyu renkteki el bileği lekesi ve koyu renkli kanat uçlarıyla kontrast oluşturur. Çok sık olmasa da havada askıda kalabilir. Erişkinlerde gözler koyu renkte, kolyesinde açık zemin üzerine enine ince çizgiler bulunur. Uçuşta firar hattında ve kuyruk ucunda koyu renkli bir bant vardır. Gençlerde gözler açık renkte, göğsü dikine çizgili veya beneklidir. Uçuşta firar hattında ve kuyruk ucunda bant görülmez. Çok açık renkte bireyleri görmek mümkündür.

Şahin Yaşam Alanları ve Beslenme:

Şahin Yaşam Alanları:

Şahinler ormanlar, açık ağaçlık alanlar, etrafı ağaçlık tarım arazileri ve sulak alanlar civarında görülür. Genellikle ibreli ya da karışık ormanlarda, ağaçlara yuva yapar.

Ülkemizin neredeyse tamamında yıl boyu görülen yaygın bir türdür, kış aylarında kuzeyden gelen göçmen bireyler ile daha yüksek sayılarda görülür. Ülkemizde üreyen ve göç dönemlerinde çok daha fazla görülen alt türü “Buteo buteo vulpinus (Bozkır şahini)” dur.

Şahin Yaşam Beslenme:

Şahinler küçük ya da orta büyüklükteki memeliler, kuşlar, sürüngenler, kurbağalar, böcekler, solucanlar ve leş ile beslenir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık