Serçe Kuşu
Serçe Kuşu herkes tarafından en çok tanınan türlerden birisidir. Erkek ve dişi birbirinden kolayca ayırt edilir. Serçede her iki cins de siyah çizgili kahverengi bir sırta sahiptir. Üreme döneminde erkeğin kalın gagası ve gerdanı siyah, başının üstü ve ensesi gri, gözünün arkasından ensesine ve boyun yanlarına uzanan sürmesi kızıl kahverengi, yanakları kirli, gri beyazdır. Göğsü ve karnı açık gri, sırtı ve kanatları kahverengi kırçıllıdır. Kanat üstünde beyaz pullu bir çizgi görülür. Dişinin gövdesinin üstü kahverengi kırçıllı, altı sütlü kahverengi gibidir. Dişiler ve gençler daha esmer bir görünüme sahiptir ve erkeklerde bulunan siyah renkli gerdan yoktur. Çok gürültücü bir türdür.
Serçe Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme
Serçe Kuşu Yaşam Alanları:
Serçe Kuşu kırsal ve kentsel yerleşimlerde bulunur, nadir olarak insan yerleşiminden uzakta yaşar. Yuvalarını binaların çatlak ve deliklerine, saçak altlarına, ağaç oyuklarına ve yuva kutularına çalı çırpıdan yapabilirler. İnsanların bulunduğu her yerde en yaygın kuş türü olan serçeyi, Türkiye’nin tamamında yıl boyu, yüksek sayılarda görmek mümkündür. Yerleşiktir ve koloniler halinde yaşarlar.
Serçe Kuşu Beslenme:
Serçe Kuşları temel olarak tohumlarla beslenir. Ancak üreme mevsiminde böcekleri, böcek larvalarını, örümcekleri ve diğer omurgasızları diyetine dahil eder. Bunun dışında küçük meyveleri, insanlar tarafından yapılan hazır gıdaları ve çöpleri de yer.