Şikra Kuşu
Şikra Kuşu boyları 30-36 cm, kanat açıklıkları 58-60 cm ve ağırlıkları 75-160 gram’dır. Yetişkinin sarı gagası ve bacakları ve kırmızı gözleri vardır. Kanat ucu yuvarlaktır. Dış ana uçlar siyahtır. Baş ve üst kısımlar mavimsi-gridir. Alt kısımlarda boğaz beyazımsıdır ve orta bölgede dikey siyah çizgi vardır. Göğüs ve göbek beyazdır, ince pembemsi – kırmızı çizgiler görülür. Alt kuyruk tüyleri siyahımsı-gri ile çentiklidir. Dişi erkekten daha büyüktür. Koyu turuncu gözleri vardır.
Şikra Kuşu’nun yavrusu kahverengi benekli göğsü, çizgili yanları, kahverengi gözleri ve göğsüne kadar uzanan siyah bir çizgisi vardır. Göçmendir. Bitki örtüsü içinde gizlenmiş bir tünekten avlanır. Avını ağaç gövdesinde, yapraklar arasında veya yerde yakalamak için hızlı uçuş yapar. Ayrıca havadan takipler yapar ve saldırıları çok güçlüdür. Çubuklardan yapılmış, kabuk yongaları ile kaplı küçük bir platform olan yuvayı inşa eder. Ağaç çatalında, çoğunlukla dışa doğru veya yatay dalda bulunur. Dişi kur dönemi sonunda 2-3 yumurta bırakır. Kuluçka yaklaşık bir ay sürer. Yavrular yaklaşık bir ay sonra uçarlar.
Şikra Kuşları sık ormanlık alanlara ve savanlara, kurak bozkırlara, küçük egzotik tarlalara ve şehir parklarına gider. Afrika, Güneydoğu Hindistan ve Sri Lanka’da bulunur. Bazıları Arabistan’a, çoğunlukla Pakistan, Hindistan ve Güney Asya’ya taşınır. Tür, Afrika ve Hindistan’da sayısız yerde bulunur. Ancak düzenli olarak kuru ve nemli savanlar arasında hareket eder.
Şikra Kuşları kertenkeleler ve küçük kuşlar ve yumurtalar, yarasalar, kemirgenler, kurbağalar ve böceklerle beslenir. Nadiren leş ile beslenir.