1. Anasayfa
  2. Doğa Kuşları

Su Kılavuzu

Su Kılavuzu genel özellikleri nelerdir.?

Su Kılavuzu
Su Kılavuzu

Su Kılavuzu

Su Kılavuzu eskiden bugünkünden daha boldu ve tercih ettiği habitatlarda, çalılar ve dağınık ağaçların bulunduğu çayır ve otlaklarda yaşıyordu. Ancak günümüzde, tarımın genişletilmesi için otların tekrar tekrar kesilmesi nedeniyle, bu türün tercih ettiği uygun habitatlar daha da azalmış, bu da bu kuşu nadir ve tehdit altında hale getirmiştir. Yetişkinlerin üst kısımları kızıl-kahverengi tüylere sahiptir, siyahımsı kahverengi tüylerin kenarları soluk devetüyü rengindedir ve pullu desen verir.

Su Kılavuzu kanat örtüleri kestane-turuncudur ve uçuş sırasında hem üst hem de alt kanatta göze çarpar. Göğüs altı, çene ve boğaz beyaz, ön boyun ve üst göğüs soluk gri ve soluk kahverengimsi pullu desenlidir. Kanatlar, göbek ve karın beyaz ve kızıl renklidir. Başta, tacın ortası ve ense üst kısımlara benzer. Gözün üzerinde, arka taçla birleşen geniş gri bir tüy çizgisi vardır. Göz ile gaga arasında arka göze kadar uzanan ve enseyle birleşen kızıl bir şerit görülebilir. Yanaklar soluk gridir. Gaga pembedir. Gözler kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar soluk et rengindedir.

Her iki cinsiyet de benzerdir ancak dişinin üst kısımları genellikle daha sıcak devetüyü rengindedir. Gözün üzerindeki gri çizgi daha dar ve mattır. Yanaklarda, boyunda ve göğüste daha az gri vardır. Üreyen ve üremeyen tüyler tüm yıl boyunca benzerdir veya üreme mevsiminde biraz daha parlak ve sıcak olabilir. Yavru ergine benzer ancak üst kısımlarında daha dar ve soluk saçaklar vardır ve üst kanat örtüleri daha az çubukludur. Baş yanları, ön boyun ve göğüsteki soluk gri renk çoğunlukla devetüyü kahverengidir. Kanatlar daha az kontrastlı çubukludur. Gözler daha donuktur.

Su Kılavuzları’nın bacaklar ve ayaklar koyu gridir. Üreme mevsimi Nisan ve Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Otlaklarda, çitler boyunca veya izole ağaçların yakınında ya da çalılık alanlarda yuva yapar. Yuva yerde, yoğun bitki örtüsü ya da çalı çırpı içinde gizlidir. Ot, yabani otlar ve çalı çırpı ile yapılmış sığ bir kaptır. Kap ölü yapraklarla kaplıdır. Çevredeki uzun otlar genellikle gevşek bir gölgelik gibi yuvanın üstüne çekilir. Dişi muhtemelen yuvayı tek başına yapar. Günlük aralıklarla kahverengi benekli 8-12 beyazımsı yumurta bırakır. Daha büyük kümeler iki dişi tarafından bırakılır.

Dişi Su Kılavuzları 16-19 gün boyunca kuluçkaya yatar ve kuluçkadan çıkış eş zamanlıdır. Tüylü yavrular kahverengimsi siyahtır ve üst kısımları kızıl renktedir. Pembe gagaları, siyah bacak ve ayakları vardır. Dişi tarafından, bazen iki yetişkin, muhtemelen iki dişi tarafından beslenir ve bakılırlar, ancak bu çok net değildir. 3-4 günlükken kendi kendilerine beslenirler ve 34-38 günlükken uçabilecek duruma geldiklerinde yavrularlar. Bu tür yılda bir ya da iki yavru üretir.

Su Kılavuzu Yaşam Alanları ve Beslenme:

Su Kılavuzu Yaşam Alanları:

Su Kılavuzları bitki örtüsünün yoğun olduğu sulak alanlarda bulunur. Türkiye’nin tüm bölgelerinde, uygun habitatlarda yıl boyu görülebilen yerli bir türdür. Kış aylarında kuzeyden gelen bireyler ile birlikte sayıları ve görülme olasılığı artar.

Su Kılavuzu Beslenme:

Su Kılavuzları böcekler ve böcek larvaları, yumuşakçalar, kabuklular, kurbağalar, kertenkeleler, balıklar ve hatta küçük kuşlar ile memelilerden oluşan oldukça geniş bir diyeti vardır.