Sülfür Kakadu Papağanı
Sülfür Kakadu Papağanı Ana tür olarak geçen Cacatua sulphurea sulphurea , büyük sundain Celebes adasında ve ona yakın duran Güneydoğu kısmındaki Butung adasında yerleşiktir. 6 alt türü ise Endonezya Cumhuriyeti’nde bulunmaktadır. İnsanlar tarafından zamanında Singapur’a götürüldükleri için, burada da yaşarlar. Her türü en fazla 500 metre yükseklikte olan yaşam alanına uygunluk sağladıkları gibi, yerleşim alanlarına yakın olmayı da severler. Bunların dışında bir de kapalı ormanlık alanların iç kısımlarında hayatlarına devam ederler.
Sülfür Kakadu Üreme ve Beslenme:
Sülfür Kakadu Üreme:
Her ne kadar aralık ayında üredikleri bilinse de, asıl üreme dönemleri Eylül ve Ekim aylarıdır.
Kuluçkaları; 3 yada 4 yumurta yapar. Kuluçka süreleri ise yaklaşık 24 gündür. Yavrular 60 veya 65 içinde uçmaya başlasalar bile, anne ve baba bakımından bunu takip eden 3 yada 4 hafta için de yuvadan ayrılırlar.
Sülfür Kakadu Beslenme:
Yaklaşık 30 cm ebatlarında olup, Yaşam süreleri 40 – 60 yıl kadar yaşam sürmektedirler.Erkek ve dişi dış görünüş olarak aynı olup, ana renkleri beyazdır. Beyaz’a yakın sarımsı tonları da bulunmaktadır. Yanaklar sarı benekleri bulunur. Kafa üstünde ibikleri (Şapkaları) tepesindeki tüy içinde limon sarısı ama tepe tüyü yatık olduğunda dış tüyleri beyaz olduğundan beyazdır. Ayaklarının üzerindeki paça kısımda karın altında ufak bir kısım da sarı tüyler olabilir. Büyük koyu gri siyaha yakın gagaları vardır.
Göz çevreleri çıplak tüysüz ve beyaz halkalıdırlar. Cinsiyet ayırmak göz renginden belli olabilir. Erkeklerde göz irisi siyaha yakın koyu kahverengi, dişilerde ise daha çok kızıl kahverengidir. Yavru ve genç kuşları ise daha soluk sarı tonlarındadır. Bu sarı tonlar yaklaşık 4 yaşına geldiklerinde netleşir. Koyu gri göz renklerinden anlamak mümkün olur. Dişi olan yavru ve gençlerde göz rengi 2 yaşına girdiğinde soluk sarı olup sonrasında kızıl kahverengiye döner.
Evcil Sülfür Kakadu Papağanları:
Tercih edilen Kakadu türleri arasındadırlar. Sülfür Kakadu çok yetenekli ve öğrenme yetenekleri iyi düzeyde bir papağan türüdür. Kemirme güdüleri çok fazla ve çokta kuvvetli bir gaga yapısına sahip oldukları için, ev içinde özellikle tahta eşyalardan uzak tutmakta fayda vardır. Evdeki eşyaları kısa sürede kemirirler.
Kafes ortamında rahat edemezler. Çünkü çok hareketli bir türdür. Bu nedenle de daha çok geniş salmalarda bakılmaları tavsiye edilir. Evde bakıldıklarında sık sık uçma imkanı sağlanmalıdır.
İlgiye çok fazla ihtiyaç duyarlar. En belirgin yanları ise ilgisiz kaldıklarını hissettiklerinde aşırı yüksek sesle bağırıp, agresif tavırlar sergilemektedirler. Çok kolay evcilleşen insana yakın sülfür kakadular kolay öğrenirler. Özellikle sesleri taklit edebildikleri gibi kelimeleri de taklit etme özellikleri vardır. Çok oyuncu ve meraklı bir türdür yeni objelere karşı ilk anlarda ürkek yaklaşımları olsa da daha sonrasında bunları zaman içinde benimseyip kabullenme özelliği de vardır.