Tavşancıl Kuşu
Tavşancıl Kuşu boyu 65-72 cm, kanat açıklığı erkekler 145-165 cm ve dişiler 165-180 cm, ağırlıkları 1600-2400 gramdır. Yetişkinlerin nispeten kısa, yuvarlak kanatları ve uzun kuyruğu vardır. Üst kısımlar koyu kahverengidir ve arkada koyu kenarlarla zıt olan soluk beyazımsı bir alan vardır. Üst kanatta, uçuş tüyleri koyu kahverengidir. Kuyruk birkaç dar koyu bant ve geniş koyu alt terminal bandı ile gridir. Alt kısımlar beyazdır, kanat altı örtüleri de dahil olmak üzere ince çizgilerle siyahtır. Beyaz ön kenarı kanat katlandığında görebiliriz. Uçuş tüyleri, koyu çubuklar ve siyahımsı uçlarla soluk gridir.
Başta alın, taç, ense ve yanaklar kahverengi, ince çizgili beyazdır. Göz üzerinde beyaz bir kaş çizgisi görebiliriz. Çene ve boğaz da beyazdır. Gaga koyu ucu ve sarı bir zar ile gridir. Gözler soluk sarıdır. Bacaklar ve ayaklar keskin siyah pençelerle sarıdır. Dişi daha iridir ve daha çok çizgili alt parçaları vardır. Sarı-turuncu gözleri vardır. Yavru daha koyu kahverengidir. Alt kısımlar soluk kızıl, nadiren beyazdır. Kanat altı örtüleri karanlık. Soluk sırt bölgesi bazen görülebilir ancak küçüktür.
Tavşancıl Kuşu’nun iki alt türü vardır. Üreme mevsimi, Hint Yarımadası’nın çoğunda Kasım ve Şubat ayları arasında, Akdeniz bölgelerinde ise Şubat/Nisan arasında gerçekleşir. Nadiren ağaçlarda, uçurum kenarlarında yuva yapar. Çubuk yuvası hacimlidir ve iki metre genişliğe ve bir metre yüksekliğe ulaşabilir. Yeşil yapraklarla kaplıdır. Çok sayıda yırtıcı kuş gibi, çiftin genellikle birbirine yakın ve aynı uçurumun yüzünde birkaç yuvaları vardır. Bunları dönüşümlü olarak kullanırlar.
Dişi Tavşancıl Kuşları 1-2 yumurta bırakır ve 37-40 gün boyunca kuluçkaya yatarken, erkek onu yuvada veya yuvanın yakınında besler. Erkek tarafından getirilen avlarla civcivleri kuluçkaya yatırır ve besler. Ancak daha sonra yetişkinler birlikte avlanır. Beyaz tüylü civcivler yumurtadan çıktıktan yaklaşık 60-70 gün sonra tüy dökerler ve birkaç ay boyunca bölgede kalırlar. Avlanırken genellikle yetişkinleri takip ederler.
Tavşancıl Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Tavşancıl Kuşu Yaşam Alanları:
Tavşancıl Kuşları yuva yapmak için çoğunlukla sarp kayalıkların ve kayalıkların bulunduğu dağlık bölgelerde bulunur. Bu tür gür ve çalılık alanlarda, maki veya çorak yamaçlarda avlanır. Ayrıca mera ve ekili alanlar gibi düz açık alanlarda da bulunabilir. Üreme mevsimi dışında, sulak alanlarda sıkça rastlanır. Bu tür, esas olarak düşük veya orta rakımlarda bulunur. Ancak menzile göre, KB Afrika ve Asya’da 2000 metreye ve daha fazlasına kadar görülebilir. Gençler bağımsız olur olmaz dağılırlar. Genellikle gıda kaynaklarının bol olduğu tarım alanlarına göç ederler. Doğum bölgelerinden uzağa yüzlerce kilometre seyahat ederler.
Tavşancıl Kuşu Beslenme:
Tavşancıl Kuşları orta boy kuşlar ve tavşanlar ve keklikler ve memelilerle beslenir. Ancak güvercinler, kargalar, ördekler, martılar ve balıkçıl kadar büyük diğer türler gibi çok sayıda başka kuşları da avlar. Kertenkeleler, kemirgenler ve sincaplar da alınabilir. Bu tür güçlü bir avcıdır ve leylek, balıkçıl, akbaba ve tilki gibi daha büyük avları öldürebilir. Çevik uçuşları sayesinde uçan kuşları yakalar. Kuşlar genellikle kalkışta yakalanır. Avlarını ağaçlar ve çalılar arasında uzun mesafeler boyunca takip eder.
Tavşancıl Kuşları martı ve balıkçılların üreme kolonileri, birlikte avlanan çiftler tarafından yağmalanır. Üreme ve yuvalama dönemlerinde bölgesini ve özellikle yuva ve çevresini korur. Her iki eş de hava gösterileri gerçekleştirir. Üreme alanının üzerinde daire çizerler ve nadiren kanat çırparak, dik dalışlar ve yukarı doğru hücum ile güçlü dalgalı uçuş gösterileri sergilerler. Gösteriler genellikle üreme dönemi boyunca devam eder, ancak daha az sıklıkla. Uzun vadeli çift bağları olan tek eşlidirler.