Tepeli Karabatak
Tepeli Karabatak boyu 65-80 cm, kanat açıklığı 90-110 cm ve ağırlıkları 2 kilogram kadardır. 14 yıl kadar yaşamaktadırlar. İlk bakışta daha ince bir gaga ve kıvrık tepe tüyleri ile Büyük Karabatak’tan ayrılır ve daha küçüktür. Üreme tüylerinde yetişkin, koyu yeşil parlaklığa sahip tamamen siyah tüylere sahiptir. Kafada, tüylerden oluşan kısa bir tepe görebiliriz. İnce, siyahımsı gaga, üst alt çenenin kavisli ucunu ve parlak sarı ağzı gösterir. Gözler zümrüt yeşili.
Bacaklar perdeli ve ayaklar siyahımsı. Kışın yetişkin tüyleri daha donuktur ve tepeden yoksundur. Çene ve boğaz grimsi benekli kahverengidir. Her iki cinsiyet de benzer. Yavru oldukça kahverengidir. Soluk baş kenarları ve alt kısımları vardır. Alt kısımlar değişken miktarda grimsi ve beyazımsı tonlar görülür. Cinsel olgunluğuna dört yılda ulaşır. Üç alt türü mevcuttur. Yaklaşık 95 saniyeye kadar dalabilir. Dalışlar, dalışın süresine, dalışın derinliğine ve deniz tabanının özelliklerine bağlı olarak dinlenme periyotlarıyla dönüşümlü olarak yapılır.
Tepeli Karabataklar kumlu veya kayalık deniz yataklarında beslenir. Dalıştan sonra kanatları kurutmak için tipik duruş olan “kanat yayılımı” sıklıkla görülür. Tipik olarak hızlı kanat vuruşlarıyla suya yakın uçar. Boyun genellikle tamamen uzatılır. Üreme mevsimi bölgeye göre değişir. Deniz kayalıklarında gevşek kolonilerde yuva yapar. Yuva yarıklarda, mağaralarda, çıkıntılarda, kayalar arasında, su seviyesinin birkaç metre üzerinde olabilir. Çoğunlukla bitki materyalleri olmak üzere çubuklar ve yosunlarla yapılır.
İç kısım ince çimenler gibi daha yumuşak malzemelerle kaplanmıştır. Yuva genellikle birkaç mevsimde yeniden kullanılır. Yuvalama dönemi boyunca taze malzeme eklenir. Dişi 3 soluk mavi yumurta bırakır. Kuluçka, her iki yetişkin tarafından paylaşılan yaklaşık bir ay sürer. Yumurtadan çıktıklarında civcivler çıplaktır ve ısınmak için ebeveynlerine ihtiyaç duyarlar. Daha sonra kahverengi tüylerle kaplanırlar. Yetişkinler tarafından kusma şeklinde beslenirler. Yumurtadan çıktıktan 53 gün sonra ayrılırlar. Ancak yaklaşık dört hafta daha yiyecek ve bakım için hala ebeveynlerine bağımlıdırlar. İki aylıkken uçabilirler. Yetişkinler, gençleri yırtıcılara karşı güçlü bir şekilde savunur.
Tepeli Karabatak Yaşam Alanları ve Beslenme:
Tepeli Karabatak Yaşam Alanları:
Tepeli Karabatak kayalık kıyıları ve bunlara yakın bitişik derin ve berrak suları olan adaları sık sık ziyaret eder. Bu tür, deniz kayalıklarında ve kayalarda veya bitki örtüsü veya kayalar tarafından korunan yerde ürer. Haliçlerden kaçınırlar ve uçurumların dibinde kayaların üzerine tünerler. İç bölgelerde nadir görülürler. Batı ve Güney Avrupa, Güney-batı Asya ve Kuzey Afrika’nın kayalık kıyılarında ürer. Bu tür yerleşiktir ve genellikle üreme aralığında kışları geçirir. Ancak kuzeydeki popülasyonlar kışın güneye doğru hareket edebilir. Olgunlaşmamışlar, üreme sonrası bazı dağılımlar ve kısa mesafeli hareketler yapabilirler.
Tepeli Karabatak Beslenme:
Tepeli Karabataklar dipten veya orta sudan alınan balıklarla beslenir. Bu kuş genellikle kolonilerden uzaktayken ve kışın yalnız başına beslenir. Ama aynı zamanda çok büyük sürüler halinde balık sürülerinin peşine düşer. Esas olarak dalış yaparak beslenir ve daha sonra avını su altında takip ederler.