Turaç
Turaç boyu 33-36 cm, kanat açıklığı 50-55 cm ve ağırlıkları erkek 490 gram – dişi 420 gram kadardır. Yetişkin erkek, kahverengi sırtlı ve kanatlı, açık kahverengi üst kısımlara sahiptir. Tüyler, ölçeklenmiş etki veren kenarlı soluk devetüyüdür. Üst kuyruk örtüleri ile sırt arasındaki alan, üst kuyruk örtüleri ve kuyruk siyah dar çizgili beyazdır. Alt kısımlarda boğaz ve göğüs siyahtır. Göbek ve kuyruk altı örtüleri kestane rengidir.
Kanatların üst yüzeyi ve sırt, vücut yanları ve yanlar siyahtır, belirgin beyaz kenarlı tüyler, ağır benekli etki verir. Baş yanakların arkasında beyaz yama ile siyahtır. Boyun kahverengi kestane yaka gösterir. Güçlü gaga siyahtır. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar kırmızımsı kahverengidir, bacak arkasında kısa mahmuz vardır. Dişi daha solgun, çoğunlukla kestane arka boynu ile kahverengidir.
Sırt, üst kuyruk örtüleri ile sırt arasındaki alan, arka boyun, kanatlar ve taç soluk kenarlı tüylerle koyu kahverengidir. Kıç, üst kuyruk örtüleri ve kuyruk koyu kahverengi, ince çubuklu kremsi beyazdır. Alt kısımlar daha soluktur, göze çarpan beyaz kenarlı tüyler ve çubuklu alt kuyruk örtüleri vardır. Başın üstünde, taç ve ense kahverengi ince çizgili siyahımsıdır. Yüzü ve geniş kaşları devetüyü ve beyazıdır.
Çene kremsi beyazdır. Bacak ve ayaklar erkeklerinkine benzer, ancak mahmuzlardan yoksundur. Yavru, daha az belirgin tüyleri olan dişiyi andırır. Üreme mevsimi bölgeye göre değişmekle birlikte yağışlarla ilişkilidir. Bu tür tek eşlidir. Yerde yuva yapar. Dişi, bitki örtüsü arasında, uzun otlarda veya ekili alanlarda gizlenerek sığ bir yuva yapar. Yuva otlar, dallar ve yapraklarla kaplıdır. Yuvaya 7-12 yumurta bırakır ve yaklaşık 18-21 gün boyunca tek başına kuluçkaya yatar.
Tüylü civcivler, kızıl taç ve sırtlarında koyu ortanca çizgi bulunan soluk devetüyü renge sahiptir. Her iki ebeveyn de yumurtadan çıktıktan sonra onları yetiştirir ve yavrular birkaç ay aile grubunda kalır. Bu tür, sezon başına iki defa kuluçka üretir. Uçmayı sevmez. Ancak rahat edildiğinde koşmaya başlar. Ayrıca düşük uçuşta süzülmelerle değişen güçlü kanat vuruşlarıyla 300-400 metreden fazla uçar. Üreme mevsimi, erkeğin kaya veya alçak ağaçtan verilen yüksek gıcırtılı çağrılarıyla başlar.
Bu dönemde Turaç kuşları agresifleşir. Tür, kendi aralığında yerleşiktir. Tuzaklar ve aşırı avlanma nedeniyle popülasyonlarında ağır bir düşüş yaşadı. Bu tür ayrıca habitat kaybına karşı savunmasızdır. Avlanmanın yasaklanmasıyla, popülasyonlar yavaş yavaş artmaya başladı. Ancak türler aralığın bazı bölümlerinde nadir ve başka yerlerde yaygın olarak yaygındırlar.
Turaç Yaşam Alanları ve Beslenme:
Turaç Yaşam Alanları:
Turaç kendilerine barınak sağlayan ekili alanları ve kaçış için daha açık alanları sık sık kullanır. Çalılık araziler, çimenli alanlar gibi çeşitli iyi sulanan habitatlarda yaşarlar. Aynı zamanda kanallar ve su yolları boyunca ekimler ve sulanan tarlalar gibi alanlarda da görülürler. Bu tür yerel olarak 2500 metre yüksekliğe kadar görülebilmektedir.
Güneydoğu Türkiye, Keşmir, Kıbrıs ve İran, GB Türkmenistan ve KD Hindistan’dan oluşur. Menzilin batı kesimlerinde bazı parçalanmış popülasyonlar vardır.
Turaç Beslenme:
Turaç kuşları ot tohumları, ot ve tahıl bitkileri ile beslenir. Ayrıca sürgünler, yapraklar ve yumrular, meyveler ve incir ile bselenir. Bazı böcekler ve bunların larvaları ve özellikle termitler ve karıncalar da tüketilmektedir. Yerde beslenir ve zaman zaman amfibileri, sürüngenleri, solucanları ve örümcekleri yakalar.