1. Anasayfa
  2. Balıklar Bölümü

Yayın Balığı

Yayın Balığı genel özellikleri nelerdir.?

Yayın Balığı
Yayın Balığı

Yayın Balığı

Yayın Balığı vücudu uzun ve çıplak olup, kaygan karakterli bir deri ile örtülüdür. Başı büyük, başının ön kısmı üstten yassılaşmış, gözler küçük, ağız çok büyüktür. Ağzın etrafında üç çift bıyık bulunur; bunların bir çifti üst çenede, iki çifti ise alt çenededir. Çenelerde gayet iyi gelişmiş dişler bulunur. Alt çene üst çeneye oranla daha uzundur. Burun delikleri ise dört adettir.

Yayın Balığının rengi çok değişkendir. Bulunduğu ortama göre değişir. Sırtı siyahımsı gri veya kül rengindedir. Bazen sırt tarafında yeşilimsi kahverengi yansımalar görülür. Genç bireylerde vücudun yan tarafları alacalı bir desene sahiptir.

Yayın Balıkları çok değişik olmakla beraber, genellikle karın tarafları kirli beyaz veya sarımtıraktır. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri bazen menekşe tonundadır. Gözlerin irisi sarımsı ve kırmızı beneklidir. Göz bebeği etrafında altın renginde dar bir halka vardır. Ortalama uzunluk 100 – 150 cm; ortalama ağırlık 10 kg’dir. Maksimum uzunluk 3 – 5 m; maksimum ağırlık ise 250 – 300 kg kadardır. Ülkemizde 120 kg ağırlığında olanları yakalanmıştır.

Tatlı Su Balıkları – TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ AV YASAĞI:

Sazangillerin avcılığının yasak olduğu dönemlerde avcılığı yasaktır. Uluabat Gölü ile bu göle bağlantılı sularda dönem boyunca avcılığı yasaktır.
Minimum Avlanma Boyu: 90 cm kadardır.

ÜREME DÖNEMİ:

Bu balık türü eşeysel olgunluğa erkek balıklarda 2 – 3 yaşında, 25 – 35 cm uzunluğunda; dişilerde ise 3 – 4 yaşında 45 – 60 cm uzunluğunda ulaşırlar. Yayın balığı, nispeten tropikal bir form olduğundan, yumurta bırakmak için mutlaka su sıcaklığının 20oC’den yukarı olmasını bekler. Üreme zamanı Mayıs – Temmuz arasındadır.