Yeleli Kurt
Yeleli Kurt (Chrysocyon brachyurus), köpekgiller (Canidae) familyasından Güney Amerika’nın en büyük yaban köpeği türüdür. Avrasya (kurt, kırmızı köpek) ve Afrika’nın (Afrika yaban köpeği) büyük yaban köpekleri gibi uzun bacaklı ve ince olmasına rağmen yaşam tarzlarıyla onlardan önemli ölçüde ayrılır. Yeleli kurt sürü avcısı değildir. Gövdesi hemen hemen 110 cm olup buna ilaveten 40 cm kuyruk gelir. Bir yeleli kurtlar, omzuna kadar 90 cm dir ve tartıda 20 kilogram kadar gelir. Kürkü kırmızımsı kahverengidir ve aşağı kısımlarına doğru koyulaşır.
Yeleli Kurt Yaşam Alanı ve Beslenme:
Yeleli kurtlar güney Brezilya’nın savanlarıyla Paraguay’ın bir kısmına dağılmıştır. Daha önceleri Arjantin ve Uruguay’ın yerel hayvanı olsa da buralarda zamanla kökü kurumuştur. Yaşam tarzlarıyla diğer yaban köpeklerinden önemli ölçüde ayrılırlar. Sürü oluşturmazlar. Erkekler ve dişiler aynı bölgede beraber yaşarlarsa da gün içinde kendi yollarına giderler ve ayrı avlanırlar.
Doğumdan sonra beraberlik daha sıkı bir hal alır ve erkek köpek ortalama beş yavrunun bakımında yardımcı olur. Yeleli kurtlar geceleri faaldir. dişleri büyük hayvanları avlayamayacak ve parçalayamayacak şekilde geride oluşmuştur. Büyüklüğüne rağmen tavşan, kemirgen, kuş ve böcek gibi küçük hayvanlar konusunda uzmanlaşmıştır. Meyveler gibi bitkisel besinler de beslenmesine önemli rol oynar.
Yeleli kurt Hakkında Diğer Bilgiler:
Yeleli kurtlar koyun, sığır ve atları öldürdükleri gerekçesi ile avlanmaktadırlar. Yeleli kurt bu büyüklükte hayvanları öldüremeyeceğinden çiftçiler tarafından sürekli ortaya atılan bu iddialar aslında gerçek değildir. En fazla, tavuk kümesine girer. Yeleli Kurt bilindik asıl kurt ile akraba değildir. Uzun süre And çakalı gibi Güney Amerikalı tilkilerle akrabalığı olduğu tahmin edilmiştir. Yeni incelemelere göre yeleli kurdun kesinlikle bir yaban köpeği olmayıp daha çok yakın akraba olduğu ve tahminen Pleistosen çağa ait Güney Amerika büyük hayvan faunasından hayatta kalmış bir üyesi olduğu yönündedir.