Yeşil Baş Ördeği
Yeşil Baş Ördeği en büyük yüzey ördeği olan bu tür, ayrıca evcil ördeğin atasıdır. Bölgede en yaygın ve bol bulunan ördektir. Erkeği ismini de aldığı parlak yeşil başı, sarı gagası, ince beyaz boyun halkası, koyu kızıl kahverengi göğsü ve gri gövdesiyle hemen hemen herkes tarafından tanınır. Dişisi diğer yüzey ördeklerinin dişilerine benzer. Mavi kanat aynası, beyazımsı kuyruk kenarı, yuvarlak başı ve turuncu-siyah gagası ile onlardan ayırt edilir. Tüy dökme dönemindeki erkeği dişiye benzer. Ondan sarı gagası ve kızıl kahverengi göğsü ile ayrılır. Yeşilbaş uçarken önden ve geriden beyaz bir çizgi ile sınırlanan mavi kanat aynası ile benzer türlerden ayırt edilir.
Yeşil Baş Ördeği Yaşam Alanları ve Beslenme:
Yeşil Baş Ördeği Yaşam Alanları:
Yeşil Baş Ördeği yavaş akan nehirlerde, ötrofik göllerde ve sazlık sulak alanlarda üreyen bu tür kışın deniz kıyıları, göller ve lagünlerde genellikle sürüler halinde görülürler. Ülkemizin bütün bölgelerinde yıl boyu görülebilen en yaygın ördek türüdür. Kış aylarında, kuzey bölgelerden göçmen bireylerin gelmesi ile sayıları oldukça artar. Güneydoğu Anadolu bölgesinden kesin üreme kaydı bulunmayan bu tür diğer bölgelerde kesin olarak üremektedirler.
Yeşil Baş Ördeği Beslenme:
Yeşil Baş Ördekleri tohumlar, su bitkileri, tahıllar diyetinin önemli bir kısmını oluşturur. Ayrıca daha az olmakla birlikte böcekler, böcek larvaları, küçük kabuklular ve yumuşakçalar ile de beslenmektedir.