Ala Doğan
Ala Doğan birçok farklı formu vardır. Erişkin erkeği kurşunu gri sırtı, gümüşi gri el telekleri, kırmızı kuyruk altı örtüleri ve paçaları ile rahatlıkla tanınır. Gagası, göz derisi ve İngilizce ismini de aldığı ayakları kırmızıdır. Alttan bakıldığında koyu kanat altı örtüleri ile kurşunu gri kanat telekleri arasında kontrast vardır. 2. kışındaki erkek bireylerin kanat teleklerinde açık renkli yamalar görülür. Birinci yazındaki erkeğin üstü erişkine göre daha kahverengi olup el telekleri erişkine göre oldukça koyudur. Alttan bakıldığında gri karnında ve göğsünde kızıl lekeler bulunabilir ayrıca kanat altı ve kuyruğu açık renkli olup çizgilidir. Erişkin dişisinin alt tarafı, kanat altı örtüleri ve başı koyu turuncu, yüz maskesi siyah olup üst tarafı gri üzerine koyu çizgilidir. Belirgin siyah firar hattı ve kuyruk bandı dikkat çeker. Genç bireyleri sık sık genç delice doğan ile karıştırılır. Ondan koyu yüz maskesi, siyah firar hattı ve çizgili kuyruğu ile ayırt edilir.
Ala Doğan Yaşam Alanları ve Beslenme:
Ala Doğan Yaşam Alanları:
Ala Doğanlar ağaçlık açık arazilerde, orman kenarlarında, ormanlara yakın tarım arazilerinde ve kentsel yeşil alanlarda görülür. Türkiye’de görülen için yaygın bir geçit kuşudur. Ayrıca son yıllarda yapılan çalışmalarda Eskişehir’de yuvalandığı tespit edilmiştir.
Ala Doğan Beslenme:
Ala Doğanlar diyetinin önemli bir kısmını böcekler oluşturur. Nadiren küçük memeliler, kuşlar ve kertenkeleler ile de beslenir.