Ayam cemani tavuğu
Ayam cemani tavuğu değişik görünümü ve özellikleri nedeni ile insanlar tarafından ilgi görmektedir. Bu tavukların tüyleri, eti ve hatta kemikleri iliğine kadar siyah olmaktadır. Bu tavuklar ise et ve yumurta üretimi için bazıları tarafından tercih edilmektedir. Ve ülkemizde ise kolay bulunan bir tavuk ırkı olmaktadır. genel olarak süs amaçlı yetiştirilmektedir.
Ayam Cemani tavuğu ile alakalı bazı, efsaneler ise yayılmıştır ve bu tavukların eti bazı değişikliklere neden olmaktadır. Endonezya halkı arasında bu tavukların eti ve yumurtasının onlara güç verdiği düşünülmektedir. ve bu yüzden bir ara en pahalı tavuk eti olarak satılmaya başlamıştır. ve siyah tavuk eti müşterileri genel olarak turistler olmuştur.
Ayam cemani tavukları ilk olarak Endonezya’da ve 1920 yılında hollandalı gezginler tarafından keş edildi ve dünyanın diğer bölgelerine ihracatı yapıldı. Ayam cemani tavuğu Bahasa Endonezya’da tavuk anlamına gelmektedir. Ve cemani kelimesi ise bu tavukların bulunduğu kasabanın yakınlarında bir köy olmaktadır. Ama ayam cemani tavuklarının asıl merkezi, sumatra bölgesinde bulunan madura isminde bir ada olmaktadır. Bu ada tam olarak Java adalarının tam doğusundadır.
Bu tavuk türlerinn bu renkte olması ile alakalı farklı düşünceler vardır. Bazı araştırmacılara göre bu tavukların tamamen siyah renkte olması bir hastalık nedeni ile olmaktadır. Bu hastalık fibro melani size ismindedir ve deri pigmentlerinin değişmesine neden olmaktadır ve bu hastalık etkisinde ayam cemani tavuklarının vücutlarında bulunan tüm pigmentler siyah renge dönüşmüş ve yavrularına da intikal etmiştir, ve bazı araştırmacılar ise bu tavukların Ayam bekisar tavuk ırkından olmasını düşünüyorlar. Her halde bu tavukların değişik görünümü ve özellikleri fiyatlarının yüksek olmasına neden olmaktadır.
Bu siyah tavuklar tüylerinden kemiklerine kadar siyah renkte olmaktadırlar ve büyüme hızı ise orta bir seviyede olmaktadır. Bu yüzden endüstriyel yetiştiricilik için uygun bir ırk olmamaktadır. Ayam cemani tavukları en fazla 1,5 kg ve horozlar ise 2 kg kadar ağırlıkları olmaktadır.
Ayam cemani tavukları kanı ve yumurtasından sonra tüm organları siyah olmaktadır. Bazı yanlış paylaşımlarda ayam cemani tavuklarının yumurtalarının siyah olduğu gösterilmektedir. Halbuki yumurtalarının rengi kremsi beyaz olmaktadır.
Bu ırklarda tavuklar ve horozların arasındaki en belirgin fark, horozların ibiklerinin daha büyük olmasıdır. Siyah tavuklar son derece sakin bir ırk olmaktadırlar ve insanlar ile bağ kurabilirler. Ve saldırgan bir huyları yoktur.
Ayam cemani tavukları civcivleri için iyi bir ebeveyn olmaktadırlar ve gurk olma konusunda ise uygun olmaktadırlar. Bu tavukların civcivleri ise tam olarak siyah renkte olmaktadır. Civcivler ise 5-6 aylık bir sürede olgunluğa varırlar ve üremeleri mümkün olmaktadır.