1. Anasayfa
  2. Doğa Kuşları

Çil Keklik

Çil Keklik genel özellikleri nelerdir.?

Çil Keklik
Çil Keklik

Çil Keklik

Çil Keklik boyları 28-32 cm, kanat açıklıkları 45-48 cm ve ağırlıkları 310-455 gram kadardır. Yetişkini tombul bir kuştur. Göğsünde at nalı şeklinde siyahımsı bir yama vardır. Üst kısımlar kestane-kahverengi ve gridir. Ancak renk çok değişkendir. Arka boyun gri-kahverengidir. Kanatlar benekli kahverengi ve daha koyu kahverengidir. Alt kısımlar, alt göğüste koyu kestane rengi bir yama ile gridir.

Göbek grimsi beyazdır. Gri kanatlar yoğun bir şekilde çubuklu kestane rengidir. Baş, çene ve boğaz da dahil olmak üzere parlak kestanemsi turuncudur. Taç ve kulak örtüleri gridir. Güçlü, hafif kancalı gaga beyazımsıdır. Gözler kahverengidir. Etrafı dar, soluk, kırmızı göz halkasıyla çevrilidir. Bacaklar ve ayaklar soluk pembemsi-gridir ve her bacağın arkasında bir mahmuz görebiliriz.

Çil Keklik dişileri genel olarak daha mattır ve kestane rengi göğüs yaması olmayabilir. Yaz aylarında biraz daha koyu. Kestane rengi bir yüzü vardır. Ama geniş üst kirpikleri yoktur. Yavru sarı-kahverengidir, yüz ve alt kısım deseninden yoksundur. Bu tür esas olarak yerleşiktir. Kış mevsiminde hava durumuna göre irtifa göçü gerçekleştirdikleri izlenmiştir.

Çil Keklik Yaşam Alanları ve Beslenme:

Çil Keklik Yaşam Alanları:

Çil Keklik Ilıman bölgelerde ekili alanlar, çayırlar ve bozkırlarda sıkça bulunur. Bu keklik türü, açık alanların kuşudur. Ancak tarım alanlarının genişlemesi ile bu tür de değişikliklere uyum sağlamıştır. Ülkemizde Orta Anadolu ve Orta ve Doğu Karadeniz ile birlikte Van, Hakkari kayıtları mevcuttur. Amerika’nın kuzeyi ve Kanada, Avrupa’nın tamamında İran, Gürcistan, Ermenistan, Rusya’nın batısında görülmektedir.

Çil Keklik Beslenme:

Çil Keklikler yabani ot ve tahıl tohumları ve çimen yaprakları gibi bitki maddeleriyle beslenir. Ayrıca böcekler ve omurgasızlarla beslenirler. Civcivler ilk iki hafta böceklerle beslenirler.