Gökçe Delicesi
Gökçe Delicesi erkeği ile dişisi farklı renkte olan deliceler içinde 5 parmaklı olan tek türdür. Saz delicesinden biraz daha küçük, daha ince ve uzun kuyrukludur. Özellikle açık tarım arazileri ve çalılık fundalık alanlarda uçarken, alçaktan ve hızlı bir şekilde uçması, yavaş ve derin bir şekle kanat çırparken, birden yön değiştirebilmesi ile fark edilir. Süzülürken kanatlarını yukarı kaldırır. Yetişkin erkekler, gri renge sahip bir sırt, kanat üstü, kuyruk, kafa ve boyna sahiptir; karnı, kanat altı ve kuyruk sokumu beyaz renktedir. Kanat alt tarafından bakıldığında firar hattındaki siyah bant çok belirgindir, kanat uçlarının siyahı keskin bir hatta sahiptir ve hem kanat üstünden hem kanat altından rahatça görülür.
Gökçe Deliceleri’nin dişileri ve gençleri birbirine benzer, kuyrukları belirgin şekilde kalın, enine çizgilere sahiptir, kanat telekleri ve kanat örtü tüylerinde kanat altından bakıldığında çizgilenmeler fark edilir; özellikle kuyruk sokumundaki beyazlık çok dikkat çekicidir. Dişinin göğsü ve karnı beyaz zemin üzerine belirgin çizgilidir ve çizgilenmeler kuyruğa kadar devam edebilir; kanat altından bakıldığında teleklerde çizgilenmeleri daha kontrastlıdır ve vücuda kadar açık şeritler uzanır. Gençlerde vücut renkleri daha sıcak tonlardadır; kanat altı, göğsü ve karnı hafif kızıl sarı zemin üzerine çizgilidir; çizgilenmeler ayaklara ulaşmayabilir.
Gökçe Delicesi Yaşam Alanları ve Beslenme:
Gökçe Delicesi Yaşam Alanları:
Gökçe Deliceleri kış aylarında ve geçit sırasında açık tarım arazileri, fundalıklar ve çayırlarda görülür. Ülkemiz tamamında görülen, yaygın kış göçmeni ve geçit türüdür. Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Karadeniz’de geçit türü, diğer bölgelerde kış göçmenidir.
Gökçe Delicesi Beslenme:
Gökçe Deliceleri küçük memeliler ve kuşlar ile beslenir.