ishak Kuşu
ishak Kuşu uzunluk 16-20cm, kanat açıklıkları 45-68 mm, kuyruk uzunluğu 67-75 mm ve ağırlıkları 60-135 gramdır. Dişiler erkeklerden daha ağırdır. Yoğun çizgili tüyleri olan küçük bir baykuştur. Ancak renkleri bireylere ve ırklara göre gri, kahverengi ve kızıl arasında değişir. Sırt beyaz lekeli ve scapulars soluk grimsi beyaz çizgilidir. Kuyruk grimsi, koyu ve siyah çizgili ve 4-5 beyazımsı şeritle birlikte çentiklidir. Başta, taç kenarlarında iki kulak görünür.
ishak Kuşları dik olabilirler ve gri-kahverengidirler. Gözler sarıdır. Gaga mavimsi-siyahdır. Bacaklar ve ayaklar, tüy değişimlerini takiben kahverengi ila kırmızımsı-kahverengidir. Yavrular yetişkine benzer. Ancak renkler daha soluktur. Daha az pas rengi, daha kısa kulak kümeleri ve scapulars alt kısmında bazı küçük beyaz noktalar vardır. Üst kısımların koyu çizgileri daha az göze çarpar ve alt kısımlarda daha dardır. Geniş aralığı paylaşan altı alt tür bulabiliriz. Tüy renginde ve koyu desen yoğunluğunda farklılık gösterirler. Bu baykuşun kırmızımsı bir formu da vardır. Ancak çok nadirdir.
ishak Kuşları’nın kuluçka süreleri 24-25 gündür. Yılda 1 defa kuluçkaya yatarlar. Yuvaya 4-5 yumurta bırakırlar. Tüylenme ve uçuşa elverişli hale gelme süreleri 21-29 gündür. Maksimum 12,5 yıl yaş civarında yaşadıkları düşünülmektedir. Üreme mevsimi boyunca çiftler halinde yaşarlar. Ancak göç ettiklerinde küçük gruplar halinde toplanırlar. Tehdit edildiğinde ağaç gövdesinin hareketsiz kalır. Gizemli tüyleri onu mükemmel bir şekilde neredeyse görünmez yapar. Bu kuş çoğunlukla gececidir. Gündüzleri düzenli olarak aktif olabilir.
ishak Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
ishak Kuşu Yaşam Alanları:
ishak Kuşları geniş, açık, yaprak döken ormanları, koruları, meyve bahçelerini, parkları, geniş bahçeleri, dağınık ağaçları olan ekili alanları ve yerel olarak açık kozalaklı ormanları tercih ederler. Ülkemizin tüm bölgelerinde kayıtları mevcuttur. Güney Avrupa’da ve Afrika’da, Sahra’nın güneyinde kışlar. Kuzeybatı Afrika’dan Asya’ya, Avrupa’ya (Fransa, İspanya, İtalya, İsviçre, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Balkanlar) kadar geniş bir alanda ve zeytinliklerle ilişkili tüm Akdeniz adalarında ürerler.
ishak Kuşu Beslenme:
ishak Kuşları esas olarak böcek öldürücüdür. Haziran-Temmuz aylarında çekirgeler ana avdır. Ayrıca Ağustos ayında çok Lepidoptera (pul kanatlı böcekler) tüketir. Bu kuşun göçten önce yağ rezervlerini oluşturma zamanıdır. Önemli ağırlık farklılıkları fark edilir. İlkbaharda 66-92 gram ve sonbaharda 60-145 gram. Ayrıca sıcak günlerde uçan böcekler, bazen de küçük fareler ve kuşlar beslenirler.