Kara Boğazlı Dağ Bülbülü
Kara Boğazlı Dağ Bülbülü boyu 13-15 cm, kanat açıklıkları 21-22 cm ve ağırlıkları 15– 24 gram kadardır. Kuluçka süreleri 11- 14 gündür. Üreme dönemindeki yetişkin kahverengimsi-siyah bir taca sahiptir. Bazen tüylerin kenarları açık gridir. Boyun, kanat üst yüzeyi ve sırt siyah-kahverengi çizgilerle açık kahverengi-kahverengidir. Yuvaya 3-5 yumurta bırakırlar. Kıç ve üst kuyruk grimsi kahverengidir. Beyaz kaş neredeyse gagadan enseye kadar uzanır. Göz ile gaga arasındaki alan kulak üstü tüyleri çene ve boğaz kahverengi-siyah, pençe ve göğüs parlak, diğer alt kısımlar kirli beyaz yanlarda koyu kahverengi çizgiler vardır.
Kara Boğazlı Dağ Bülbülleri’nin uçuş tüyleri ve örtüleri, özellikle daha büyük örtülerde, koyu kahverengi ve açık kahverengi kenarlıdır. Kuyruk tüyleri koyu kahverengidir. Bacaklar sarı, gözler kahverengidir. Üreme dönemi dışındaki tüylere sahip kuş, üst kısımlardaki ve kanat tüylerinde açık kahverengimsi kenar tüylerine sahiptir. Gözün üstündeki tüy çizgisi ve alt kısımlar, orta göbek ve kuyruk altında eksik olan koyu kahverengi çizgilerle kirli beyazdır. Bu durum bazen siyah boğazı tamamen gizler. Yavru kuşun üst kısmı beyaz-kahverengidir. Kanat üst yüzeyi ve sırt üzerinde düzgün siyah-kahverengi çizgiler ve taç üzerinde soluk çizgiler bulunur.
Kara Boğazlı Dağ Bülbülü Yaşam Alanları ve Beslenme:
Kara Boğazlı Dağ Bülbülü Yaşam Alanları:
Kara Boğazlı Dağ Bülbülleri ormanları, yoğun çalıları, çimenli açıklıkları ve dere kıyılarını tercih eder. Kış mevsiminde yabani otlar, sazlıklar, çalılar ve hendeklerin yanında bulunurlar. Ülkemizde Kızılırmak Deltası Cernek halkalama istasyonunda kayıt altına alınmıştır. Kazakistan’ın doğusu, Moğolistan’ın batısı, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Nepal, Hindistan’ın kuzeyi Pakistan’ın doğusu ve İskandinav yarımadasının güneyinde kayıtları mevcuttur. Ural popülasyonu (nominate atrogularis) göçmen, Orta Asya popülasyonu (huttoni) kısmen göçmendir. Ayrıca irtifa göçü gerçekleştirirler. Kış bölgeleri Afganistan, Pakistan, Keşmir ve Orta Asya dağlarında bulunur. Sonbaharda Urallar’dan ayrılırlar. Ağustos’ta dönüşler başlar. Ekim ayında Orenburg’a (güney Urallar) ulaşırlar.
Kara Boğazlı Dağ Bülbülü Beslenme:
Kara Boğazlı Dağ Bülbülü yerde beslenirler. Besinleri büyük ölçüde böceklerdir ve eklembacaklılardır. Ayrıca tohumlarla desteklenir.