Kızıl Gerdan Kuşu
Kızıl Gerdan Kuşu en çok görülen ve tanınan kuşlardandır. Tombul, oldukça yuvarlak vücutlu, koca kafalı ve kocaman gözlüdür. Yüzü ve göğsü kızıl rengindedir. Erkek ve dişi birbirine benzer. Üst tarafı zeytin yeşili-kahverengi, alt tarafı kirli sarı, yüzü ve kolyesi kırmızımsı-turuncudur; gittikçe açılır. Gerdan kuşunun yanları değişken şekilde mavimsi-gridir. Gözleri belirgin şekilde koyu renklidir. Küçük gagası siyahtır. Genci diğer bülbüller gibi beneklidir. Genci ilk başlarda kırmızıdan yoksundur; koyu kahverengi üzerine kirli sarı beneklidir.
Kızıl Gerdan Kuşu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Kızıl Gerdan Kuşu Yaşam Alanları:
Kızıl Gerdan Kuşları ormanlarda, ağaçlıklarda ve bahçelerde yaşar. Kışın bahçelerde, parklarda, çalılıklarda ve şehir içi yeşil alanlarda bulunur. Yuvasını çalılıklarda, bahçelerde, duvar kovuklarında, sarmaşıkların içinde kurar. Türkiye’nin Karadeniz, Marmara Bölgeleri’nde ve Kuzey Ege’de yıl boyunca görülen yerli bir türdür. Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yaz göçmenidir, diğer bölgelerde kış göçmeni veya geçit kuşudur.
Kızıl Gerdan Kuşu Beslenme:
Kızıl Gerdan Kuşu böcekler, böcek larvaları, solucanlar ve diğer omurgasızlarla beslenir. Nadiren küçük tohumları da yer.