Sibirya Su Çulluğu
Sibirya Su Çulluğu boyu 25-27 cm, kanat açıklığı 44-47 cm ve ağırlıkları 110-115 gram kadardır. Boyut olarak Su Çulluğuna benzer. Ancak gagası ve kuyruğu biraz daha kısadır. Üst kısımlarında benekli siyah, kahverengi, kırmızımsı kahverengi ve beyazımsı tüyler vardır. Tüyler soluk kahverengi kenarlar gösterir. Alt kısımlarda, devetüyü göğüs kahverengi çizgilidir. Kanatlar da kahverengi çubukludur. Göbek ve kuyruk altı örtüleri beyazdır. Kanatlar sivri uçludur. Kuyruk tabanı kare fakat ucu sivridir. Başta, taç siyahımsı kahverengidir ve parlak bir şeride sahiptir.
Sibirya Su Çulluğu ense, soluk kahverengi çizgilerle siyahımsı kahverengidir. Boğaz devetüyü çizgili kahverengidir. Yüz ve yanaklar soluk devetüyü ama göz ile gaga arasındaki alan siyahımsıdır. Kama şeklindeki gaganın tabanı grimsi yeşil ucu koyu kahverengidir. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar grimsi yeşil ila kahverengimsi yeşildir. Dişi biraz daha büyük gagasıyla erkeğe benzer. Yavru yetişkine benzer. Ancak kanat örtüleri soluk devetüyü saçaklara sahiptir ve üst kısımdaki tüyler daha dar saçaklıdır. Bu tür öncelikle alacakaranlık ve gececildir.
Sibirya Su Çulluğu ancak rahatsız edilmezse gündüz de görülebilir. Tek eşli oldukları düşünülmektedir. Üreme mevsimi ilkbaharda olup, yumurtlama Mayıs sonundan Haziran ortasına kadardır. Yuva yerde, bitki örtüsüyle kaplı sığ bir çöküntüdür ve yoğun bitki örtüsü altında iyi gizlenmiştir. Bu tür göçmendir ve karada geniş bir cephede seyahat eder. Ağustos-Ekim sonu ile Mart-Mayıs başı arasında kışlama aralıklarında kalırlar. 5-10 kişilik sürüler halinde göç ederler.
Dişi Sibirya Su Çullukları yuvaya kahverengi lekeli 3-4 yeşil-sarı yumurta bırakır ve sadece bir kuluçka yumurtlar. Kuluçka 20 gün sürer. Ancak her iki yetişkinin rolü şu anda tam olarak bilinmemektedir. Yumurtadan çıktıklarında, civcivlerin tüyleri sarımsı kahverengi veya koyu kahverengidir ve beyaz ila soluk devetüyü renge sahip uçları vardır. Yavrular, yumurtadan çıktıktan iki ay sonra bağımsız hale gelir.
Dişi Sibirya Su Çulluğu Yaşam Alanları ve Beslenme:
Dişi Sibirya Su Çulluğu Yaşam Alanları:
Dişi Sibirya Su Çullukları Kuzey Kutbu ve Boreal Rusya’daki nemli habitatlarda (bataklıklar) ve tundrada, ağaç çizgisi boyunca 2.500 metre yüksekliğe kadar ürer. Ancak, Common Snipe’tan daha kuru habitatlar kullanabilir. Üreme dışı aralık, çeşitli sulak alanları içerir ve sık sık kuru pirinç anızları olabilir.
Ural Dağları’ndan Sibirya ve Transbaykal üzerinden Okhotsk denizine kadar Kuzey ve Doğu Rusya’da ürer. Güney Asya’da, Hindistan Yarımadası ve Maldivler’den Çinhindi yoluyla Güneydoğu Çin ve Tayvan’a ve Güney’den Filipinler’e ve Batıda Lesser Sunda adalarına kadar kışlar. Suudi Arabistan, Afrika ve Aldabra Adaları ve KB Avustralya’da küçük sayılar bulunabilir.
Dişi Sibirya Su Çulluğu Beslenme:
Dişi Sibirya Su Çullukları böcek larvaları ve yumuşakçaların yanı sıra solucanlar, kabuklular ve bazı tohumlar ve diğer bitki materyalleriyle beslenir. Uzun gagasıyla yumuşak çamur veya zeminde, genellikle ıslak çayırlarda ve kıyı şeritlerinde sondaj yaparak yiyecek arar. Ayrıca yüzeydeki gıda maddelerini de kontrol eder.