Sürmeli Kum Kuşu
Sürmeli Kum Kuşu uzun gagalı, koyu renkli, kara karınlı kum kuşundan daha küçük bir kumkuşudur. Gaga ucu aşağı kıvrıktır; gagası dibe doğru genişler. Kısa bacakları sarımsı-gridir. Beyaz kaşı ve tepe yanı çizgisi ile koyu göz pınarı dikkat çeker. Üreme döneminde üst tarafı oldukça koyudur. Sırtında beyaz ‘V’ şekli bulunur. Boynu, göğsü ve böğründeki çizgiler göze çarparlar. Kışın üst tarafı açık gri olup, tüylerin ortası siyah çizgilidir; kenarları beyazdır. Genci erişkine benzer; böğründe çizgilenme bulunmaz. Üst tarafındaki tüylerin kenarları daha parlak ve açık renklidir. Bütün formlarında kara karınlı kum kuşundan daha küçük boyutu, daha uzun ve kıvrık gagası, daha kısa sarımsı-gri bacakları ve belirgin tepe yanı çizgisi ile rahatlıkla ayırt edilir.
Sürmeli Kum Kuşu Alanları ve Beslenme:
Sürmeli Kum Kuşu Alanları:
Sürmeli Kum Kuşları turbalıklarda üreyen bu tür, kışın deniz kıyılarında bulunur. Göç sırasında iç sularda da görülebilir. Ülkemizde üremeyen bu tür, geçit sırasında tüm sahil şeridinde ve iç bölgelerdeki sulak alanlarda görülebilir.
Sürmeli Kum Kuşu Beslenme:
Sürmeli Kum Kuşları böcekler ve böcek larvaları, solucanlar, küçük kabuklular, salyangozlar ve tohumlardan oluşan geniş bir diyeti vardır.