1. Anasayfa
  2. Balıklar Bölümü

Tatlısu Kefali

Tatlısu Kefali genel özellikleri nelerdir.?

Tatlısu Kefali
Tatlısu Kefali

Tatlısu Kefali

Tatlısu Kefali vücut yanlardan çok hafif basık, uzunca ve kalın yapılıdır. Ağzı terminal ve büyüktür; iyi gelişmemiş ince dudakları vardır. Ağızda ise bıyık yoktur. Alnı geniş ve yassıdır. Çeneler ise birbirine eşit uzunluktadır.

Vücudun sırt kısmında koyu olup mavi – yeşil renkte metalik yansımalar gösterir; yan taraflara doğru ise renk açıktır. Sırt, göğüs ve kuyruk yüzgeci renksiz; karın ve anal yüzgeçler portakal sarısı rengindedir.
Ortalama uzunluk 30 – 50 cm; ortalama ağırlık ise 0,5 – 1 kg’dır. Maksimum uzunluk 80 cm; maksimum ağırlık ise 4 kilo gram kadardır.

Tatlı Su Balıkları – TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ÜREME DÖNEMİ:

Tatlısu Kefalleri eşeysel olgunluğa erkekler 22 cm uzunluğunda ve 3 – 4 yaşında; dişiler ise 4 – 5 yaşında ulaşırlar. Üreme dönemleri ise Nisan – Temmuz aylarını kapsar.
Minimum Avlanma Boyu: 20 cm kadardır.

Taze olarak tüketilir. Bölgesel olarak ekonomik önemi vardır. Kılçıklı olduğu için pek fazla aranmaz. Bununla beraber kırsal kesimde yaşayan halk tarafından özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde küçük dere ve çaylardan bol miktarda avlanır.